Direct naar artikelinhoud
Fraude in Belgisch voetbal

Propere handen: Veljkovic’ vriendin en rechterhand voorwaardelijk vrijgelaten

Archiefbeeld van Karim Mejjati.Beeld BELGA

De Tongerse onderzoeksrechter in het dossier van de voetbalfraude heeft beslist om makelaar Karim M. en Marija B., de vriendin van makelaar Dejan Veljkovic, voorwaardelijk in vrijheid te stellen. M. wordt beschouwd als de rechterhand van Dajan Veljkovic.

Marija B. zat al sinds 30 oktober haar voorhechtenis onder elektronisch toezicht uit. Ze heeft haar enkelband nu ook mogen inleveren. B.  zou hebben meegedraaid in de witwaspraktijken van haar vriend Dejan.

Karim M. zat sinds 10 oktober in de cel op verdenking van witwaspraktijken. Hij werd niet in verdenking gesteld van lidmaatschap aan een criminele organisatie of matchfixing. M. werd beschouwd als de rechterhand van Mogi Bayat.

Karim M. mag de gevangenisdeur achter zich dichttrekken na het betalen van een borgsom van 20.000 euro. Dat bevestigd zijn advocaat Sven Mary aan persagentschap Belga. Mary had gisteren de vrijlating van zijn cliënt gevraagd. “Daar is vandaag gelukkig gevolg aan gegeven”, reageert hij. “Dat is een positieve beslissing voor mijn cliënt. Hij mag de gevangenis in Hasselt pas effctief verlaten, als de borgsom van 20.000 euro op de rekening staat van de Deposito- en Consignatiekas. Dat kan pas morgen zijn of ten laatste maandag. Mijn cliënt zal dus nog eventjes op de tanden moeten bijten.”

‘Mijn cliënt zal dus nog eventjes op de tanden moeten bijten’
Sven Mary, advocaat Karim Mejjati

M. moet wel enkele voorwaarden naleven, zoals geen contact hebben met de pers, ter beschikking blijven van de onderzoekers en contact met medeverdachten vermijden. Ook makelaar Dragan S. wordt na betaling van een borgsom voorwaardelijk in vrijheid gesteld. Dat bevestigt het federale parket.

Nog in de cel

Bayat zit nog opgesloten in de gevangenis, net als Dejan Veljkovic, ex-advocaat Laurent Denis en Thierry Steemans, de financiële directeur van KV Mechelen. Scheidsrechter Bart Vertenten hoort morgen van de Antwerpse kamer van inbeschuldigingstelling of hij al dan niet de gevangenis mag verlaten.