Waasland-Beveren wint degradatieduel van Eupen en geeft rode lantaarn door

Op de Freethiel heeft Waasland-Beveren een spectaculair degradatieduel gewonnen van promovendus Eupen. De thuisploeg zette een 1-2 achterstand in een dolle tweede helft om in een knappe 4-2 zege. Het springt zo weg van de laatste plaats, trainer Stijn Vreven heeft weer wat meer ademruimte.

rahe

W.-Beveren

Eupen

Eupen liet van begin af aan het initiatief aan de thuisploeg. Die deed daar aanvankelijk weinig mee. Verder dan een schotje van Schrijvers in de handen van Van Crombrugge en een flauwe kopbal van Myny kwam het niet in de eerste veertig minuten. Plots was daar toch het openingsdoelpunt. Marquet pikte buiten de zestien afvallende bal op en twijfelde niet. Hij verraste de Eupense doelman met een lage schuiver, die prima in het hoekje paste. Waasland-Beveren ging zo met een verdiende voorsprong de rust in, Eupen moest herbronnen tijdens de koffiepauze.

Dat deden de bezoekers ook, want na drie minuten in de tweede helft was daar plots de gelijkmaker. Henry Ocansey zette met een schijnbeweging met het lichaam opponent Camacho in de wind, zijn krul belandde heerlijk in de verste hoek voorbij een kansloze Köteles. Erop en erover, dachten ze bij Eupen. Tien minuten later dribbelde opnieuw Ocansey zich vanop links voorbije enkele blauw-gele kegeltjes. De spits mocht zonder enige druk aanleggen en plaatste de bal perfect in de verste hoek. De Freethiel keek verbouwereerd toe, de zo al geplaagde Stijn Vreven voelde de grond nog wat heter worden onder zijn voeten.

Acht dolle minuten

In tijden van nood moet je soms risico’s nemen. Vreven gooide er op het uur met Schwartz een extra spits in, de nochtans bedrijvige Myny was het kind van de rekening. De fans trakteerden hun coach op een fluitconcert tijdens deze wissel, maar stonden amper twaalf minuten later de polonaise te dansen. Schrijvers zette het feestje in gang met een verraderlijke vrije trap. De bal botste net voor van Crombrugge op, die het leer zo over zijn uitgestoken hand in doel zag botsen. Amper drie minuten later zorgde Demir al meteen voor een eerste apotheose. Boljevic liep de linkerflank af en speelde de opgekomen Demir op het juiste moment aan. De linksachter stond moederziel alleen en faalde niet. De bal verdween via de paal mooi in verste hoek: 3-2.

Nog eens vier minuten later stond de Freethiel helemaal in lichterlaaie. Eupen-verdediger Radebe tikte een terugspeelbal zomaar in de loop van invaller Schwartz, die profiteerde. Hij pikte de bal mee en klopte Van Crombrugge een vierde keer, het eerste doelpunt voor de Deen in onze competitie. Op amper acht minuten zette Waasland-Beveren een 1-2 achterstand om in een 4-2 voorsprong, Eupen was helemaal van slag. De bezoekers kwamen er niet meer aan te pas. Het eindigde de match nog met z’n tienen na rood voor Diallo.

Waasland-Beveren geeft door de zege de rode lantaarn door aan - jawel - Eupen. Het nestelt zich op de dertiende plaats met negen punten, naast STVV. Eupen blijft achter als laatste, de neo-eersteklasser sprokkelde nog maar zes punten.