Direct naar artikelinhoud
Binnenland

De Lijn dreigt bushaltes aan Noordstation te verplaatsen als overlast niet verdwijnt

De bushaltes van De Lijn aan Brussel-Noord.Beeld Wouter Van Vooren

Als het Brussels Gewest de overlast aan het Noordstation niet aanpakt tegen 23 november, zal De Lijn zijn bushaltes verplaatsen. Dat meldt De Lijn zelf.

De vervoersmaatschappij De Lijn had eerder al gevraagd aan het Brussels Gewest om iets te doen aan de overlast aan de bushaltes in Brussel-Noord. Zo niet, zou De Lijn zich wel eens genoodzaakt kunnen zien weg te trekken uit het Noordstation, was de boodschap.

De maatschappij voegt nu daad bij woord en stelt het Brussels Gewest voor een ultimatum: als er tegen 23 november niets gebeurt, zullen de bushaltes worden verplaatst. Vanaf maandag 26 november zouden dertig buslijnen de passagiers dan afzetten aan de zijkant van het station, voor het gebouw van BNP Paribas. De vertrekhalte zal aan het Rogierplein komen.

“Ondanks verschillende contacten met de betrokken instanties hebben we vastgesteld dat de situatie niet verbetert voor onze reizigers en medewerkers”, zegt Roger Kesteloot, directeur-generaal van De Lijn. “Omdat voor ons de grens nu echt wel bereikt is, passen we noodgedwongen de bediening van Brussel Noord aan als het Brussels Gewest niet ingrijpt.”

Eerder had ook Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) een gelijkaardig argument gemaakt. “Ofwel grijpen we samen in, ofwel blijft de dienstverlening van De Lijn aan het Noordstation niet gegarandeerd”, klonk het deze week.

Twitter bericht wordt geladen...

De problemen doen zich vooral voor op de ondergrondse verdieping van Brussel-Noord. Daar bevinden zich de stopplaatsen voor zo’n dertig buslijnen. Het is ook de plaats waar de chauffeurs van De Lijn pauzeren. Omdat de plaats overdekt is, kamperen er ook veel transitmigranten. Ze ontvluchten er de koude van het nabijgelegen Maximiliaanpark. De Lijn meldt dat dit zorgt voor “overlast in de vorm van afval, uitwerpselen en geïmproviseerde slaapplaatsen”.

De Lijn heeft een aanvraag ingediend voor een veilige en overdekte comfortabele busterminal op de toegangshelling naar Brussel Noord. De budgetten liggen klaar, het is alleen wachten op de bouwvergunning van het Brussels Gewest. Dat is ook eigenaar van een groot deel van het stationsgebouw. 

Lees ook

Lees ook
Beeld Wouter Van Vooren

De Morgen trok gisteren nog naar het Noordstation. ‘Is Brussel-Noord het nieuwe Maximiliaanpark? Discussie over veiligheid laait op’.
 

Politiek Francken en Jambon onvoldoende

Voor Schaarbeeks burgemeester Bernard Clerfayt (DéFI), wiens politieagenten patrouilleren rond het Noordstation, is dit een bevestiging van de mislukte politiek van N-VA-ministers Jan Jambon en Theo Francken. “Dit is het gevolg van de politiek van Francken en Jambon die ze in Vlaanderen gaan halen en hier afzetten”, waarmee Clerfayt doelt op de snelwegparkings. “Minister Weyts heeft gelijk, want het is schandalig dat de ministers Jambon en Francken deze mensen zonder oplossing laten. Daarmee zegt hij dat de politiek die ze voeren onvoldoende en problemen creëert in Brussel.”

‘Dit is het gevolg van de politiek van Francken en Jambon die ze in Vlaanderen gaan halen en hier afzetten’
Bernard Clerfayt, burgemeester Schaarbeek (DéFI)

“De politie is al drie tot vier keer per dag aanwezig in en rond het Noordstation. Maar omdat er geen oplossing is voor de aanwezigheid van deze migranten, beperkt de politie zich tot de ordehandhaving en zaken als dronkenschap of diefstal. Al zijn die feiten vaak niet veroorzaakt door migranten”, stelt burgemeester Clerfayt.

Het terrein waarop de bushaltes zich bevinden wordt gehuurd door De Lijn en wordt beschouwd als privéterrein. De politie van Schaarbeek patrouilleert er, maar “het is niet onze taak om er permanent te bewaken. Ze kunnen het als privéterrein perfect afsluiten”, zegt Clerfayt.