Direct naar artikelinhoud
Antwerpen

De Wever kiest voor ‘Bourgondische coalitie’ met sp.a en Open Vld: “Veel kiezers gaan dit geen fijne gedachte vinden”

Bart De Wever.Beeld BELGA

Bart De Wever (N-VA) zet met Open Vld en sp.a de gesprekken voort over een nieuw bestuur in Antwerpen. Burgemeester-formateur De Wever laat dus uit de huidige Antwerpse coalitie de CD&V van Kris Peeters vallen. Ook Groen, dat niet stond te springen om met N-VA in zee te gaan, valt af. 

Volgens De Wever is een coalitie met sp.a en Open Vld een “garantie op het meest stabiele bestuur”, zo zei hij tijdens de persconferentie. “Met de huidige meerderheid doorgaan was te krap. Groen heeft zichzelf aan de kant gezet. Er waren in feite maar twee opties, beide met sp.a.”

De Wever geeft toe dat dit voor veel kiezers wellicht een verrassende keuze is. “Veel kiezers van N-VA en sp.a gaan dit geen fijne gedachte vinden”, zegt hij, “maar we gaan proberen krachtdadig te besturen en dan trekken we over zes jaar opnieuw naar de kiezer.”

De gesprekken hebben volgens hem zeker kans op slagen. “Ik onderhandel om te slagen”, aldus De Wever. “Je moet nooit onderhandelen met een plan B in je achterzak. Ik merk dat mijn partners ook serieus praten en discreet zijn geweest naar de pers, dus ik ga er van uit dat zij ook willen slagen.”

Eerlijke kans

De burgemeester blijft erbij dat de huidige coalitie met Open Vld en CD&V te krap is “om voldoende daadkracht te hebben en representatief te zijn”, en ziet de bereidheid om “oprecht in onderhandelingen te treden” vooral bij zijn eigen partij N-VA, maar ook bij sp.a en Open Vld, zo klonk het eerder al in een mededeling. “Sp.a stelt zich kritisch op maar is bereid om de onderhandelingen een eerlijke kans te geven.” Voor zijn ongewone coalitieformule bedacht de N-VA-voorzitter de term ‘Bourgondisch’, naar de historische kleuren geel, rood en blauw van de Bourgondische vlag.

“Op het vlak mobiliteit, sociaal beleid en wonen, onderwijs en samenleven moet het anders in Antwerpen”, stelt kopvrouw Jinnih Beels de prioriteiten voor haar partij voorop.

De twee grootste partijen in Antwerpen, N-VA en Groen, besnuffelden elkaar de voorbije weken wel veelvuldig. Maar de groenen zagen samenwerking met De Wever nooit helemaal zitten

Dat CD&V afvalt, is niet helemaal verwonderlijk, gelet op de moeilijke relatie tussen de kopmannen De Wever en Peeters. De N-VA-kopman heeft CD&V nooit vergeven dat ze haar boegbeeld Peeters vanuit Puurs naar de Scheldestad transfereerde om hem te beconcurreren. Kris Peeters zelf wordt nu aan het hoofd van de Europese lijst van CD&V verwacht.

De twee grootste partijen in Antwerpen, N-VA en Groen, besnuffelden elkaar de voorbije weken wel veelvuldig. Maar de groenen zagen samenwerking met De Wever nooit helemaal zitten. De onderhandelingsnota van de burgemeester kon Wouter Van Besien & co niet overtuigen. Dat ze dat de voorbije dagen ook publiekelijk te kennen gaven, bezegelde het lot van een geel-groene coalitie.

Lees ook

Lees ook
Beeld BELGA

Van Besien en Peeters reageren: “Er was geen enkele ernstige tegemoetkoming naar Groen”

Ook samenwerken tussen N-VA en sp.a is niet vanzelfsprekend. Zowel in Antwerpen als in het land ziet N-VA de socialisten als absolute tegendeel van waar de partij voor staat. De Wever en zijn achterban staan dus voor een flinke bocht. In Antwerpen kwam het eerder tot harde botsingen tussen burgemeester De Wever en sp.a-voorzitter Tom Meeuws, onder meer over de zogenaamde ‘paaitaks’ bij grote bouwprojecten.

Toch komt samenwerken nu voor beide partijen als een opportuniteit. Voor N-VA bieden de rode zetels een waarborg op een comfortabele meerderheid. De sp.a krijgt de kans om een grote stad mee te besturen, nadat de partij elders, door de verkiezingsnederlaag, uit stadsbesturen gewipt werd. In Antwerpen kunnen de socialisten na een pauze van zes jaar straks mogelijk dus wel weer aantreden in de schepenbanken.

Sp.a: “Uitdagingen zijn groot”

De socialisten bevestigen dat ze verder aan tafel zullen schuiven bij de N-VA, maar benadrukken wel dat ze de stad in een andere richting willen duwen. “De uitdagingen voor de stad zijn groot. We staan op een kruispunt. De prioriteiten voor sp.a zijn vandaag dezelfde als voor de verkiezingen. Onder meer op het vlak mobiliteit, sociaal beleid en wonen, onderwijs en samenleven moet het anders. Onder meer de strijd tegen huisjesmelkerij, meer ruimte voor voetgangers en fietsers en meer openbaar vervoer, participatie en kansen voor jongeren in het onderwijs blijven voor ons primordiaal”, zegt Jinnih Beels.

‘We willen onze kinderen niet uitleggen dat we het niet hebben geprobeerd’
Jinnih Beels, sp.a

“Net daarom wil sp.a de gesprekken een kans geven, ook al zullen die niet gemakkelijk zijn. We willen onze kinderen niet uitleggen dat we het niet hebben geprobeerd. We willen dit moment aangrijpen om zo veel mogelijk sociale en duurzame accenten te leggen en het bestuur van de afgelopen jaren grondig bij te sturen.” Het Antwerpse partijbestuur van sp.a gaf gisterenavond al groen licht voor de gesprekken.

Beels benadrukte vanmorgen in De ochtend op Radio 1 dat de gesprekken nog maar beginnen en “het water nog altijd heel diep” is. “De gesprekken gaan starten, we weten niet of ze gaan landen. Daar zijn we bijlange nog niet. Er is wel een basis om te starten, maar het zullen moeilijke en harde onderhandelingen worden. Dit kan nog altijd afspringen.”

Open Vld: “Verantwoordelijkheid opnemen”

“Open Vld neemt haar verantwoordelijkheid en gaat mee rond de Antwerpse onderhandelingstafel”, zegt De Backer. “We zullen ons uiterste best doen om te komen tot een daadkrachtig, coherent, positief en stabiel bestuur, waarbij de toekomst van Antwerpen en al zijn inwoners steeds vooropstaat.”

Open Vld haalde in Antwerpen slechts twee zetels binnen, een evenaring van het magere resultaat van zes jaar geleden. Toch werden de liberalen nog steeds als geprefereerde partner gezien van overwinnaar N-VA, gezien de grote overeenkomsten tussen de partijprogramma’s. “De afgelopen weken hebben een aantal open en constructieve gesprekken met Antwerps formateur De Wever plaatsgevonden”, zegt De Backer. “Tijdens deze gesprekken werd duidelijk dat er ruimte is voor onze efficiënte en creatieve oplossingen voor Antwerpen.”

Een coalitie van N-VA, sp.a en Open Vld zou 31 van de 55 zetels hebben, een comfortabelere meerderheid dan de huidige Zweedse coalitie met CD&V en zonder sp.a (28 op 55). N-VA behield op 14 oktober zijn 23 zetels, de socialisten zijn goed voor 6 zetels, Open Vld 2.

Gent

Ook in Gent zit er schot in de zaak. Kartelpartners Groen en sp.a zouden nu toch bereid zijn om de burgemeesterssjerp aan Mathias De Clercq van Open Vld te gunnen. Het college zou naast de burgemeester tien leden tellen, waarvan zeven voor het rood-groene kartel. Over de zwaarte van de portefeuilles wordt nog slag geleverd.

Lees hier de volledige persverklaring van Bart De Wever:

“De afgelopen weken heb ik in de rol van formateur tal van formele en informele contacten gelegd met alle Antwerpse politieke partijen om een robuuste en stabiele meerderheid te zoeken voor een nieuw stadsbestuur. Ik wil alle gesprekspartners bedanken voor de geleverde inspanningen.

De uittredende Zweedse coalitie is in zetelaantal te krap om voldoende daadkracht te hebben en representatief te zijn. Vandaar dat ik al op de avond van de verkiezingen de oproep deed om tot een breder gedragen verhaal te komen en daarbij over de schaduw te stappen van de partijpolitieke berekeningen op korte termijn. Deze oproep was oprecht en naar mijn oordeel in het belang van alle Antwerpenaren.

Na alle gelegde contacten stelde ik vast dat de bereidheid om op deze oproep in te gaan en oprecht in onderhandelingen te treden het grootst is bij N-VA, sp.a en Open Vld. Sp.a stelt zich kritisch op maar is bereid om de onderhandelingen een eerlijke kans te geven. Ik heb eveneens een wederzijds vertrouwen gemerkt tijdens onze gesprekken. Dat was ook bij Open Vld het geval. Groen heeft daarentegen de voorbije weken geen enkele ambitie tot bestuursverantwoordelijkheid getoond en heeft dit ook ten overvloede bekend gemaakt.

Ik heb N-VA, sp.a en Open Vld daarom vandaag uitgenodigd om de formele onderhandelingen op te starten. Zij hebben mij ondertussen ook laten weten dat zij hierop wensen in te gaan. Deze drie partijen bieden de kans om een stabiel en sterk bestuur te vormen om van Antwerpen de meest leefbare stad van Vlaanderen te maken. Een grootstad waar Antwerpenaren fier op kunnen zijn.

Op basis van voorstellen met betrekking tot de financiële toestand en op basis van formatieteksten per beleidsdomein zullen deze drie partijen pogen om tot een – naar de kleuren van de vlag – Bourgondische coalitie te komen. De volgende weken zal ik daar samen met hen discreet aan werken.”