Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

CNN boekt overwinning: Jim Acosta wordt definitief weer toegelaten tot Witte Huis

CNN-verslaggever Jim Acosta keerde maandag weer terug naar het Witte Huis.Beeld EPA

CNN-verslaggever Jim Acosta wordt definitief weer toegelaten tot het Witte Huis. Hiertoe heeft het Witte Huis besloten nadat een rechter vrijdag had bepaald dat Acosta, die het aan de stok kreeg met president Trump tijdens een persconferentie, tijdelijk zijn accreditatie terug moest krijgen.

De rechter besloot hiertoe in een rechtszaak die was aangespannen door CNN. De omroep was naar de rechter gestapt nadat het Witte Huis had besloten Acosta geen verslag meer te laten doen vanuit het Witte Huis.

Acosta wekte begin deze maand de woede van Trump omdat hij tijdens een persconferentie vragen bleef stellen. Ook weigerde hij de microfoon af te geven aan een medewerker van het Witte Huis. De rechter bepaalde vrijdag dat Acosta’s accreditatie voor twee weken hersteld moest worden, hangende de rechtszaak.

Maar in een brief dreigde het Witte Huis daarna dat Acosta mogelijk toch nog geweerd zou worden als de twee weken voorbij waren. Het Witte Huis besloot maandag echter hiervan af te zien. CNN juichte het besluit direct toe. Volgens de omroep is het ook niet meer nodig om de rechtszaak door te zetten. “Wij kijken er naar uit om weer verslag te doen over het Witte Huis”, liet CNN op Twitter weten.

Acosta weigert op 7 november de microfoon af te geven tijdens een persconferentie. President Trump kijkt boos toe.Beeld REUTERS

Nieuwe regels

Acosta en de rest van de Witte Huis-pers moeten zich wel aan nieuwe regels houden. Zo is het niet langer meer toegestaan om twee of meer vragen te stellen op persconferenties. Dit mag alleen, aldus het Witte Huis, als de president en zijn staf dit toestaan. Ook moeten verslaggevers de microfoon direct afstaan als zij hun vraag hebben gesteld.

De rechtszaak van CNN werd ook gesteund door Trumps favoriete omroep, Fox News. Deze zender schaarde zich vorige week, samen met een groep mediaorganisaties, achter CNN's eis om Acosta niet langer te weren uit het Witte Huis. “Hoewel wij de groeiende vijandige toon van zowel de president als de pers niet goedkeuren, steunen we wel de vrije pers en een open uitwisseling van informatie voor het Amerikaanse volk”, aldus topman Jay Wallace van Fox News.