Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Beroemde rechtop lopende beer "gedood met pijl en boog"

Beroemde rechtop lopende beer "gedood met pijl en boog"

De afgelopen twee jaar was 'Pedals' de beroemdste beer van de staat New Jersey in Amerika. De zwarte beer liep, net als een mens, voortdurend rechtop door Rockaway Township. Pedals kreeg zijn eigen Facebook-pagina met duizenden volgers, maar is afgelopen week mogelijk gedood.

Amerikaanse media als CNN en de New York Times halen een Facebook-bericht aan waarin over de dood van het bijzondere dier wordt gesproken. Dierenactvisten zeggen dat Pedals afgelopen maandag is doodgeschoten door een jager.

Dezelfde dag begon in New Jersey namelijk een vijf dagen durend jachtseizoen op zwarte beren. En voor het eerst in 56 jaar mocht daarbij weer met pijl en boog worden geschoten. 487 beren werden gedood en op de eerste dag van het seizoen mogelijk ook Pedals.

In het Facebook-bericht kunnen de ruim 21.000 volgers lezen hoe de man die Pedals neerschoot daarover opschepte. Hij zou de zwarte beer de afgelopen jaren al vaker op de korrel hebben gehad. Omstanders zouden het dode dier gezien hebben.

Onduidelijkheid

Lokale autoriteiten stellen dat het onduidelijk is of het dode dier daadwerkelijk de rechtoplopende beer was. "Ik denk niet dat we het ooit zeker zullen weten", zegt Robert Geist van het staatsministerie van Milieu. "We hadden verder geen specifieke informatie over de beer en hij was niet getagd."

Pedals werd een bekendheid in 2014. Hij werd steeds vaker gezien in Rockaway Township. Mensen begonnen foto's en video's op het internet te plaatsen en de beer kreeg een eigen facebookpagina. Eerdere acties, onder meer via een petitie en GoFund, om de beer in een reservaat onder te brengen mislukten.

Achterpoten

Waarom Pedals alleen maar op zijn achterpoten liep, is onduidelijk. Mogelijk was het dier geboren met een afwijking of had hij last van (de gevolgen van) verwondingen aan zijn voorpoten.

De angst bestaat dat dierenliefhebbers en fans van Pedals nu de jacht openen op de jager, zo melden Amerikaanse media. Net zoals medio 2015 bijvoorbeeld gebeurde toen de Amerikaanse tandarts Walter Palmer in Zimbabwe de beroemde leeuw Cecil doodschoot. Het dier was zo geliefd, en zijn dood zo dramatisch, dat de tandarts zelf doelwit werd.