Jonas Roosens

Bonte heeft zich "verontschuldigd" tegen Groen in Vilvoorde: "Het vertrouwen is hersteld"

Na een woelige coalitievorming lijken de plooien gladgestreken in Vilvoorde. Groen krijgt er dan toch een schepen in het bestuur van burgemeester Hans Bonte (SP.A). Die heeft zich "verontschuldigd" voor zijn "harde woorden" tegen Groen, en gelooft dat het vertrouwen "absoluut is hersteld". 

Na een woelige coalitievorming heeft burgemeester Hans Bonte (SP.A) een nieuwe bestuursploeg klaar in Vilvoorde. Vlak na de verkiezingen leek alles in kannen en kruiken: de grote winnaars, het kartel SP.A-Groen en Open VLD zouden samen met CD&V een nieuwe coalitie sluiten en N-VA verdween naar de oppositiebanken. Maar dat veranderde toen Bonte zijn kartelpartner Groen geen schepen gunde, omdat ze te "onervaren" zouden zijn. Nochtans was dat op voorhand zo afgesproken. "Woordbreuk", "brutaliteit", "vertrouwensbreuk", de forse taal werd bij Groen en Open VLD niet geweerd. 

Vijf weken later zijn de plooien gladgestreken in de Zennestad. "Ik heb mij verontschuldigd", zegt Bonte aan "De wereld vandaag" op Radio 1. "Het was moeilijk om een evenwicht te vinden tussen de poppetjes", geeft hij toe. Er werd beslist om Groen dan toch een schepen te geven. Dat wordt Barbara De Bakker, met de stevige bevoegdheden Mobiliteit, Ruimtelijke Ordening, Natuur en Milieubeleid. Hoewel De Bakker nog vraagt om een gesprek tussen met Bonte, is volgens de burgemeester het vertrouwen "absoluut hersteld".

"Ik heb altijd gezegd dat het kartel, de grote winnaar, aanwezig moest zijn in het bestuur", zegt Bonte, die ook subtiel wijst op de plaats van Groen in het debat: "Ik wil niet te veel terugkomen op de brutaliteit. Maar Groen heeft ook direct na de verkiezingen gekozen om zich los te scheuren van het kartel, en met drie leden als onafhankelijke partij in de gemeenteraad te zetelen. Dan is het bij alle partijen zo dat je voor een stuk partijen moet frustreren in hun ambitie." 

SP.A verliest schepen

SP.A moet het vanaf januari met twee schepenen stellen in plaats van drie. Je zou dus kunnen zeggen dat de socialisten in Vilvoorde een schepen aan Groen verliezen, maar Bonte zegt dat "de Vlaamse regelgeving sowieso voorziet dat er een schepen minder is. En we hebben zeer uitgebreide bevoegdheidspakketten", verzekert hij.

Johan Serkeyn, de man die zijn schepenambt verliest, zal vanaf 1 januari ook aan zet zijn in een autonoom zorgbedrijf. "Daar zitten heel wat diensten, ook voor armoedebestrijding", zegt Bonte. "Hij is ook voorzitter van de gemeente- en OCMW-raad." De schepenen voor SP.A worden Fatima Lamarti en nieuwkomer Moad El Boudaati. Open VLD krijgt met Jo De Ro, Katrien Vaes en Didier Cortois drie schepenen. CD&V krijgt één schepen. Dat wordt Peter Van Kemseke. 

Mobiliteit

De komende zes jaar is mobiliteit een van de hoofddossiers in Vilvoorde. "U leest om de haverklap over Vilvoorde in de verkeersinformatie", zegt Bonte. "Vilvoorde moet evolueren tot een fietsstad, waar de aansluiting met de hoofdstad beter is. Daarvoor hebben we absoluut de steun van de Vlaamse regering nodig."

Bekijk hieronder nog eens de resultaten van de verkiezingen in Vilvoorde: 

Meest gelezen