Rauwe kobalt.
Volledig scherm
Rauwe kobalt. © AFP

Tekort aan kobalt bedreigt de opmars van de elektrische auto

Elektrische wagens zijn in opmars en veel landen rekenen erop in de strijd tegen de klimaatopwarming. De opmars dreigt binnenkort echter gestuit te worden. Een nieuw rapport van de Europese Commissie wijst op een dreigend tekort aan kobalt.

46 reacties

  • Mario Roman

    5 jaar geleden
    Evarist, je mag niet vergeten dat er ook invalide personen bestaan, die hebben hun auto nodig. Al aan gedacht aan de arbeiders die in ploegen werken, 's ochtends rijdt het openbaar vervoer niet als je om 5u moet werken. Als je de brandstof 3 keer zo duur wilt, dan tref je enkel de arme mensen en arbeiders. U woont misschien in een grote stad waar het openbaar vervoer goed geregeld is, wel in kleine gemeenten is dat verre van zo. Denk toch eens na voor je zever verkoopt.
  • Jean Van de Woestyne

    5 jaar geleden
    De overgrote meerderheid van de kobalt reserves zijn net als andere zeldzame grondstoffen nu al in handen van de Chinezen die dan ook vrij de prijs kunnen bepalen.Wat hier niet aan bod komt is de levensduur van de batterijen die bij vervanging zowat de helft van de prijs van een E wagen uitmaken.
  • Albert Hendrix

    5 jaar geleden
    Dat wist ik al lang dat de elektrische auto geen toekomst had en heeft.Is ten eerste veel te duur en de producten gaan nog duurder worden door de schaarste.Er is tekort aan elektriciteit ; de tijd om op te laden verkorten dan gaat te batterij sneller stuk plus dat ze warm word .Op de lange duur zijn die vervuilender dan bv waterstof.
  • André Van der Poorten

    5 jaar geleden
    Evarist een optimist tot in de kist !
  • Gino Denil

    5 jaar geleden
    Er zijn genoeg grondstoffen om iedereen elektrisch te laten rijden. Maar dat wil nog niet zeggen dat het milieuvriendelijk en CO² neutraal is. En als voor die grondstoffen een eerlijke prijs betaald zou worden dan is het onbetaalbaar. Een land als Congo met al zijn edele metalen, diamanten en grondstoffen staat voorlaatste op een lijst van 187 landen naar welvaart.