Direct naar artikelinhoud
Turnen

Gymnastes Nina Derwael en Axelle Klinckaert jagen op Olympisch ticket

Axelle Klinckaert.Beeld AFP

Veel tijd om te rusten of te genieten van haar eerste wereldtitel was er voor gymnaste Nina Derwael niet. Vandaag treden Axelle Klinckaert en zij (allebei 18) aan op de Wereldbeker in Cottbus. Doel: een olympisch ticket veroveren.

Nina Derwael en Axelle Klinckaert pasten vorige week voor de olympische stage in Lanzarote om te kunnen trainen in de Gentse Topsporthal, en daar was een goede reden voor. In Cottbus treedt Derwael vandaag namelijk aan op de brug en de balk, terwijl Klinckaert is ingeschreven voor de grond en de balk. Geen rust dus voor de twee tieners die nog niet lang terug zijn van een WK artistieke gymnastiek in Doha.

Hun trainer Marjorie Heuls wil geen enkel risico nemen: de Internationale Gymnastiekfederatie (FIG) heeft de olympische selectiecriteria voor Tokio 2020 aangepast en deelt nu ook tickets uit via de Wereldbeker, niet meer via een Test Event. "Op het WK van 2019 zijn de meeste tickets voor de Spelen te verdienen, maar wat als Nina net dan met een blessure zit?", legt de Franse coach uit. "Je weet maar nooit. Daarom willen we elke mogelijke kans benutten."

Nina Derwael.Beeld Photo News

Het principe is eenvoudig: de beste drie resultaten van elke gymnaste op de Wereldbekers van nu tot 2020 worden opgeteld en wie de beste score haalt, krijgt een ticket voor dat specifieke toestel. Het laat zich raden dat wereldkampioene Derwael voor dat ticket op de brug met ongelijke leggers zal gaan, terwijl Klinckaert zich eerder op de grondoefening zal richten. De Wereldbekers die in aanmerking komen, zijn die van Cottbus, Melbourne, Bakoe en Doha. Kortom: in Cottbus begint vandaag de individuele race naar Tokio.

Van vlees en bloed

Na haar WK-goud in Doha zal Derwael de uitgesproken favoriete zijn, een statuut dat de studente event- en projectmanagement intussen wel gewend is. Heuls: "Nina hoort nu bij de besten. Zij is de te kloppen gymnaste aan de brug. Maar ze is en blijft een meisje van vlees en bloed, een fout maken is menselijk. Je kan niet altijd aan 100 procent turnen. Al zou het nu ook geen drama zijn mocht het haar op een Wereldbeker overkomen."

Er loopt immers nog een andere route naar Tokio: die via het WK in 2019. Als Derwael daar een individueel ticket bemachtigt voor de Spelen, dan zijn haar resultaten op de Wereldbeker van geen tel meer. Kwalificeert het team zich op dat WK voor de Spelen, dan kan Derwael - als ze het klassement op de Wereldbeker wint - haar WB-ticket benutten en kan België een vijfde gymnaste naar Tokio sturen. Alle opties openhouden, heet dat.

Intussen begon Derwael samen met Heuls op een betere sprong te trainen. Die moet de Limburgse toelaten om nog beter te scoren in de allroundcompetitie, waar ze op het WK net naast het brons greep. Klinckaert, brons op het EK, trok dan weer de startwaarde van haar grondoefening op door nog een nieuwe pirouette in te lassen. Neen, ze zitten niet stil, die gymnastes, want ook na de Wereldbeker is het seizoen nog niet gedaan. Op 15 en 16 december wacht hen nog het Gymgala in Antwerpen, al zal dat vooral voor het plezier zijn. "Mentaal zijn we allemaal wel wat moe, maar het lukt wel", besluit Heuls.