Een turbojet slurpt kerosine en is daardoor erg vervuilend.
Volledig scherm
PREMIUM
Een turbojet slurpt kerosine en is daardoor erg vervuilend. © Getty Images

Vervuilende turbojets uit de jaren 60 moeten voorkomen dat het licht uitgaat: is dat nog te verantwoorden?

Als het stroomtekort in de winter echt zou nijpen, heeft Engie Electrabel een trucje achter de hand: oude straalmotoren. Die zogenaamde ‘turbojets’ doen elk acht windturbines vergeten, maar slurpen kerosine en zijn erg vervuilend. Draait ons morele kompas straks overuren?

122 reacties

  • heinz wolf

    5 jaar geleden
    De armoedigste regering die we ooit hadden. Spijtig genoeg hebben [te] veel mensen ervoor gekozen, ondanks beter weten. En nu willen zij [en Europa] aardgasverwarming verbieden. Bij ons is er pas sinds einde 2015 aardgas beschikbaar. Gelukkig hebben wij reeds in 2006 in onze nieuwbouw voor elektriciteit gekozen, maar daar heeft men ons ook al voor gestraft.
  • Gerrit defreyne

    5 jaar geleden
    Blijkbaar moet Belgie met zijn 12 miljoen inwoners het klimaat redden. De nieuwste kerncentrales produceren nog heel weinig afval en zijn zeer veilig. Trouwens hoeveel doden zijn er in ons land al gevallen door het gebruik van kernenergie?
  • Gill Van hoof

    5 jaar geleden
    dank zij de groen met calvo op kop die als struisvogels wel kwaken maar geen oplossingen geven . bouw een nieuwe nucleaire centrale punt
  • Dirk Doms

    5 jaar geleden
    Waar zit Groen! met roeper Calvo nu ? De kerncentrales moeten dicht maar zonder die centrales is er stroomtekort. Alternatieven heeft Groen! nooit kunnen geven, die partij is gewoon een lege doos.
  • Nina Willems

    5 jaar geleden
    Is dat nu zo erg om eens enkele uren per week zonder electriciteit te zitten? Uwen diepvries zal niet ontdooien en kaarsen kunnen voor licht zorgen. Warmte van een kachel en daarop kan je eten opwarmen. Arm Vlaanderen om dan die ouwe vervuilende jetmotoren te moeten opperen als de oplossing.
  1. Vlaanderen wil eigen staatsbon: “Nuttig om 2,5 miljard euro schulden te financieren”
    PREMIUM
    Politiek
    63

    Vlaanderen wil eigen staatsbon: “Nuttig om 2,5 miljard euro schulden te financie­ren”

    Na het succes van de federale staatsbon - 22 miljard opgehaald - in september vorig jaar, denkt nu ook de Vlaamse overheid na over een Vlaamse staatsbon. Het zal pas voor de volgende regeerperiode echt concreet worden, maar HLN ontdekte dat er al in alle discretie gesprekken over lopen. “Het effect zal beperkt zijn tot pakweg 500 miljoen euro per jaar of 2,5 miljard euro per regeerperiode”, geeft Vlaams minister Matthias Diependaele (N-VA) toe. En het goede nieuws voor u is dat het rendement wellicht hoger zal liggen dan de 3,30% van de federale staatsbon.
  2. INTERVIEW. 3 uur aan tafel bij Bart De Pauw thuis: “Iedereen spreekt van een tweede kans. Wélke tweede kans? Een bed and breakfast in Siberië?”
    PREMIUM

    INTERVIEW. 3 uur aan tafel bij Bart De Pauw thuis: “Iedereen spreekt van een tweede kans. Wélke tweede kans? Een bed and breakfast in Siberië?”

    Is Bart De Pauw (55) werkelijk gelouterd? Of waren z’n publieke excuses, eerder deze week bij Gert Verhulst, schone schijn? “Ik kruip weer in mijn schulp”, zei hij aan ‘De Tafel’. Maar niet voor hij nog één laatste keer praat, ook over wat hij niet zei op tv. Drie uur lang. Kwetsbaar, intiem en breekbaar. “Er waren momenten, diep in de nacht, waarop ik wilde dat het voorgoed stopte. Het was impulsief, maar ik wilde het wel.”