Neen, zegt de premier, de regering valt niet

Michel en Jambon, beste vrienden na de ministerraad. © isopix

Dat het slecht zit binnen de regering door het VN-Migratiepact is een feit. En dat er volop gespeculeerd wordt over de val van de regering, ook. Maar de hoofdrolspelers geloven naar eigen zeggen nog in een happy end.

bbd, san

Premier Charles Michel heeft vertrouwen in de goede afloop van de discussie over het VN-Migratiepact binnen zijn regering. Dat zei hij toch na afloop van de persconferentie over de jobdeal waarmee zijn regering vandaag uitpakt.

Michel (MR) kreeg op de persconferentie veel vragen over het VN-Migratiepact. Met frisse tegenzin ging de premier daar ook op in. ‘Ik heb vertrouwen in deze ploeg. Wij hebben altijd bewezen beslissingen te kunnen nemen in moeilijke momenten’, antwoordde Michel.

Daarbij volgde toch één opvallend non-verbaal moment. Terwijl de premier aan zijn linkerzijde ostentatief de arm van N-VA-vicepremier Jan Jambon greep, benadrukte hij dat ‘indien iedereen met goede wil en gezond verstand aan tafel zit’ de regering in staat zal zijn om een goede keuze te maken. Open VLD-vicepremier Alexander De Croo en CD&V-vicepremier Kris Peeters konden daarbij een lichte glimlach niet onderdrukken.

Een stoïcijnse Jambon benadrukte daarna op zijn beurt dat een oplossing ‘niet evident zal zijn, maar we werken er hard op’. De premier ging daarna niet meer in op verdere vragen van de Franstalige journalisten en maakte meteen officieel een einde aan de persconferentie.

Geen klein probleem

Dat de regering ‘moeilijke momenten’ beleeft, bleek gisteren klaar en duidelijk in het Kamerdebat over het migratiepact. De N-VA verzet zich als enige regeringspartij tegen de ondertekening van het pact.

Bovendien gaat het niet om een klein probleempje. De partij heeft fundamentele bezwaren tegen het pact. Volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever gaat Marrakech frontaal in tegen het politiek project van zijn partij rond identiteit en burgerschap. Dat maakt het moeilijker om tot een compromis te komen.

Blijkbaar denkt Charles Michel aan een gezamenlijk standpunt van een aantal Europese landen als een soort bijlage bij het pact. In die bijlage zou bijvoorbeeld nog eens expliciet staan dat het pact niet bindend is. Of dat de N-VA kan sussen, is echter allesbehalve zeker.

‘Michel wil graag vallen’

En dus ruikt het naar crisis in de Wetstraat, waarbij zelfs gespeculeerd wordt over de val van de regering. De regeringspartners van de N-VA laten in deze graag weten dat de val dan de verantwoordelijkheid van de N-VA zou zijn.

Kris Peeters (CD&V) zei bijvoorbeeld aan de VRT: ‘Diegenen die de regering in gevaar brengen, moeten die verantwoordelijkheid heel goed kunnen inschatten. Als de N-VA de regering laat vallen, is dat een grote verantwoordelijkheid.’

Aan Franstalige kant wordt zelfs gespeculeerd dat een val van de regering Charles Michel en de MR niet eens zo slecht zou uitkomen. Ook Michel weet dat zijn regering dit komende half jaar geen potten meer gaat breken. Als de regering dan valt omdat hij niet toegeeft aan de N-VA, bewijst dit meteen in Franstalig België dat de MR en Charles Michel niet het schoothondje zijn van N-VA.

En dat N-VA verantwoordelijk is voor de val van de regering, kan de andere partijen dan weer goed uitkomen. Want de geschiedenis leert dat wie de regering doet vallen, daar zelden door de kiezer voor beloond wordt.