Direct naar artikelinhoud
Dieselprijzen

Stijgende dieselprijzen: sp.a wil cliquetsysteem afschaffen

Meryame Kitir (sp.a).Beeld BELGA

Het cliquetsysteem, waardoor de overheid prijsdalingen van diesel afremt door dan de accijnzen te verhogen, moet afgeschaft worden. Dat haalde Meryame Kitir (sp.a) in De zevende dag aan als oplossing voor de stijgende dieselprijzen aan de pomp.

De ‘gele hesjes’ protesteren al dagenlang tegen de hoge dieselprijzen. Ze doen dat in Frankrijk, maar ook in ons land. In De zevende dag werd de vraag gesteld wat de regering aan die hoge prijzen kan doen. Voor sp.a-fractieleider Meryame Kitir is het duidelijk: het cliquetsysteem moet verdwijnen. Dat systeem werd enkele jaren terug door de regering-Michel opnieuw ingevoerd en zorgt ervoor dat prijsdalingen afgeremd worden door accijnzen te verhogen.

CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten wil het systeem niet afschaffen, “‘maar de meeropbrengsten kunnen meer doelgericht herverdeeld worden”. “Volgens de huidige begrotingscijfers levert dat 90 miljoen euro op. Laat ons een deel van dat geld gebruiken voor doelgerichte fiscale maatregelen voor lage inkomens of om de welvaartsenveloppe te doen stijgen.”