Direct naar artikelinhoud
Politiek

MR: “Probleem is niet N-VA, maar Theo Francken”

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).Beeld BELGA

Dat Theo Francken (N-VA) in volle crisis bloemetjes werpt naar Vlaams Belang, zet het debat over het VN-migratiepact verder onder hoogspanning. De MR is het spitsroeden lopen beu.

Dat staatssecretaris voor Asiel en Migratie Francken tijdens een debatavond met Tom Van Grieken verklaarde dat hij zich weleens door de teksten van Vlaams Belang laat inspireren inzake migratie, maakte in Vlaanderen niet zo heel veel los. Maar in Franstalig België zat het spel op de wagen. Bij RTBF en RTL was de ontboezeming van Francken een hoofdpunt in journaals en talkshows, waardoor de MR weer het hele weekend de verwijten van de Franstalige oppositie moest trotseren. En dat is die partij stilaan helemaal zat.

Voor de schermen klonk het nog beleefd: "Extreemrechts dicteert absoluut niet de agenda van de regering. Wat Francken zegt, bindt alleen hem zelf. De regering voert gewoon het streng maar menselijke beleid uit dat ook Maggie De Block voerde", aldus fractieleider David Clarinval. Maar achter de schermen slaat het ongenoegen stilaan om in woede. "Dat een regeringslid het nodig vindt om in zo'n gespannen periode zoete broodjes te bakken met extreemrechts, is niet problematisch, maar gewoonweg dramatisch", aldus een hoge MR-bron. “Eigenlijk kan je niet stellen dat de N-VA een probleem is voor MR, want met Jan Jambon zijn de relaties goed. Het probleem is Theo Francken."

‘Eigenlijk kan je niet stellen dat de N-VA een probleem is voor MR, want met Jan Jambon zijn de relaties goed. Het probleem is Theo Francken’
MR-bron

Bij MR en Open Vld valt ook al dagen te horen dat N-VA eigenlijk verdeeld is over het migratiepact: het kamp-Francken, dat 'all the way' wil gaan - zelfs als dat de val van de regering veroorzaakt - versus het kamp-Jambon, dat de regering wil redden. Maar: "Jambon staat zo mogelijk nog kritischer tegen de tekst van het migratiepact", klinkt het bij N-VA.

Lees ook: ‘De bocht van Marrakech: waarom Francken zo lang zweeg

Ook de passage van fractieleider Peter De Roover in De zevende dag maakte duidelijk dat het standpunt van N-VA zelfs nog verhardt. "We doen het niet", sprak hij. Ook tegenover een zogenaamde interpretatieve nota als Europese bijsluiter bij het migratiepact, staat N-VA sceptisch. Over zo'n gemeenschappelijke tekst lopen achter de schermen onderhandelingen met landen als Nederland, Denemarken en Estland, maar N-VA wil dat ook Oost-Europese landen worden betrokken.