Direct naar artikelinhoud

"Strijd tegen mensensmokkel blijkt geen prioriteit”

Carina Van Cauter (Open Vld)Beeld BELGA

In de praktijk blijft de strijd tegen mensensmokkel in ons land vaak dode letter, zo blijkt uit cijfers die Kamerlid Carina Van Cauter (Open Vld) opvroeg en waarover de kranten van Mediahuis vandaag berichten. 

De voorbije jaren ontvingen gemiddeld 45.000 personen een bevel om het grondgebied te verlaten. Maar aan die bevelen werden weinig strafrechtelijke onderzoeken verbonden. In 2017 openden de parketten welgeteld 1.173 dossiers wegens “hulp bij illegale migratie” en 467 dossiers voor “mensensmokkel”.

Een dossier openen betekent niet noodzakelijk vervolgen. Van de 1.173 zaken over hulp bij illegale immigratie werd vorig jaar 46 procent geseponeerd, bij de dossiers over mensensmokkel was dat in vier op de tien zaken het geval. Zo’n 38 procent van de mensensmokkeldossiers werd geseponeerd omdat het gerecht andere prioriteiten heeft. Bij hulp aan illegale immigratie is dat zelfs 82 procent.

Een en ander toont volgens Carina Van Cauter aan dat er een stevige tand moet worden bijgestoken in de strijd tegen mensensmokkel. “Dit zou een prioriteit moeten zijn. Als mensensmokkelaar zien dat ze worden aangepakt, blijven ze weg uit ons land”, zo zei Van Cauter in De Ochtend.

“Heel kort door de bocht”

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) reageert op Twitter fel op het bericht. “Justitie doet haar stinkende best in veel provincies. Dus wel heel kort door de bocht”, tweet hij.

En ook minister van Justitie Koen Geens (CD&V) countert de kritiek. “Het is niet omdat iets een prioriteit is, dat het in alle gevallen vervolgd wordt”, zo reageerde Geens in De Ochtend op Radio 1. Geens wijst er ook op dat zowel het aantal gevallen van mensensmokkel als het aantal vervolgingen toeneemt. Volgens hem wordt er maar in 15 procent van de gevallen geseponeerd omwille van andere prioriteiten.

Open Vld grijpt de cijfers ook aan om te wijzen op het belang van een internationale aanpak en van het veelbesproken VN-migratiepact. Dat is voor N-VA-staatssecretaris Francken meer dan één brug te ver. “Open Vld is voor migratiepact want ‘voor het eerst internationaal samenwerken en engagement tegen mensensmokkel’. Wat een onzin. VN en andere internationale organisaties hebben al -tig resoluties zelfs verdragen aangenomen tegen mensensmokkel”, zo reageert Francken op Twitter.

Wat dat betreft zit zijn collega Koen Geens op een wat ander spoor. Volgens hem kunnen internationale teksten zoals het migratiepact “helpen om nog meer samen te werken”. De CD&V-minister voegt er wel meteen aan toe dat het bij mensensmokkel gaat om “relatief kleine gevallen”. “Soms gaat het om professionele bendes, maar de meeste gevallen zijn relatief klein”, aldus Geens.