Direct naar artikelinhoud
Hockey

Beste hockeyer ter wereld Arthur Van Doren mikt op wereldtitel met Red Lions: “We mogen dromen van goud”

►Van Doren: 'We beschikken over de beste kern ooit. We mogen ons niet verstoppen.'Beeld Getty Images Europe

'Beste hockeyer ter wereld', staat al op zijn visitekaartje. Arthur Van Doren (24) zou er graag 'wereldkampioen' aan toevoegen. Vanaf morgen gaat hij met de Red Lions op zoek naar de wereldtitel.

Na Den Haag 2014 is dit nog maar het tweede wereldkampioenschap voor België. Hoe blik je terug op dat WK in Nederland?

Van Doren: "Op het vlak van beleving en organisatie was Den Haag een toptoernooi. Sportief was het nogal teleurstellend. In de laatste poulewedstrijd hadden we aan een gelijkspel tegen Engeland genoeg om de halve finale te bereiken, maar we verloren met 2-3. Uiteindelijk eindigden we vijfde. Achteraf bekeken was het een leerrijk toernooi."

Wat betekent het voor jou om een WK in India af te werken?

"Het wordt ons derde toernooi in Bhubaneswar en we speelden ook al World Leagues in New Delhi en Raipur. Net als enkele andere Lions speelde ik begin vorig jaar gedurende bijna twee maanden ook de India Hockey League. Dan krijg je de kans om door het land te trekken en kun je echt van India genieten. Van alle Indiase steden zijn de inwoners van Bhubaneswar het meest hockeygek.

"Ik kijk al lang naar dit WK uit. Er is slechts één nadeel: er zullen weinig Belgische supporters zijn. Ook de meeste ouders maken de verplaatsing niet. Het toernooi duurt bijna drie weken, en in Bhubaneswar zelf is er bitter weinig te beleven."

Jullie zitten in een poule met India, Canada en Zuid-Afrika. De winnaar van de poule gaat rechtstreeks naar de kwartfinale, de nummers twee en drie spelen een cross-over (achtste finale) en de laatste verdwijnt uit het toernooi. Wat vind je van die formule ?

"Anders dan in heel wat toernooien uit het verleden wordt een goede poulefase nu wel beloond. Dat is positief. Op vorige toernooien dienden die poulewedstrijden louter om de samenstelling van de kwartfinale te bepalen en waren er geen afvallers. Een team als Duitsland maakte er een gewoonte van om de poulefase als oefenduels te beschouwen, om er vervolgens helemaal te staan. Dat is nu niet meer mogelijk."

België gaat resoluut voor de eerste plaats in de poule?

"Ja, we willen rechtstreeks naar de kwartfinale. Het is duidelijk: tegen Canada en Zuid-Afrika mogen we niets laten liggen, en het duel tegen India zal bepalen welk land als eerste eindigt in de poule. Het blijft speciaal om op een toptoernooi - en zeker in India - tegen het gastland te spelen. Daarom vind ik het ook goed om India in de poulefase te ontmoeten. Stel dat we hen later in het toernooi opnieuw treffen, dan hebben we die heksenketel toch al een keer meegemaakt."

Wanneer is dit WK voor jou geslaagd?

"We willen op het podium staan en mogen absoluut van goud dromen. We beschikken over onze beste kern ooit. We mogen ons dan ook niet verstoppen. De balans in de kern tussen ervaring en jeugdigheid is perfect. Voor de bondscoach was het niet eenvoudig om een selectie te maken. De jongens die erbij zijn moeten nu bewijzen dat ze hun plaats verdienen.

"Verder is het altijd afwachten hoe het toernooi loopt. Zonder verrassingen in de poulefase kun je al in de kwartfinale Nederland of Duitsland treffen. De vorm van de dag zal dan veel bepalen. Maar na een intense voorbereiding zijn we er wel helemaal klaar voor."

De Red Lions spelen hun eerste wedstrijd morgen om 12.30 uur tegen Canada.