© Too Good To Go

App tegen voedselverspilling heeft al 100.000 maaltijden van vuilnisbak gered

De app Too Good To Go, die in februari gelanceerd werd, heeft de kaap van 100.000 geredde maaltijden overschreden. Tegen een zacht prijsje kunnen de gebruikers bij een restaurant een maaltijd afhalen die anders in de vuilnisbak belandt. Goed voor de portefeuille en het milieu dus.

flb

Wereldwijd wordt maar liefst een derde van al het geproduceerde eten niet geconsumeerd. Dat is 1.3 miljard ton per jaar. "Wanneer we in België rekening houden met de gehele keten van productie tot consumptie, verspillen we gemiddeld 345 kilogram voedsel per persoon", klinkt het bij Too Good To Go. En laat dat net zijn waar de app op inspeelt.

Wie de app installeert, kan in zijn buurt zien welke restaurants, snackbars, supermarkten of bakkerijen porties op overschot hebben. Die kan je dan via een simpele druk op de knop bestellen en er rond sluitingstijd omgaan tegen een lagere prijs en met een eigen bakje mee.

De app telt ondertussen 20.000 frequente gebruikers, 180.000 geregistreerde gebruikers en meer dan 1.000 partners die maaltijden aanbieden. Sinds de opstart werden zo in ons land al 100.000 maaltijden gered.

“Welke maaltijd redden we vandaag, schat?” Met deze app kan je voedsel redden van de vuilbak

© guvv, Victoriano Moreno

Op 16 oktober is het Wereldvoedseldag. Die krijgt dit jaar de hashtag #zerohunger. Want hoe kan het nu dat één miljard mensen gaat slapen met een lege maag terwijl er zo’n overvloed aan voedsel is? We moeten allemaal ons steentje bijdragen aan de voedselproblematiek. De app Too Good To Go (TGTG) helpt je daar al een eindje mee op weg.

Too good to what?

Too Good To Go is de ideale app voor wie houdt van goedkoop en lekker eten én graag zijn steentje bijdraagt aan het bestrijden van de voedselproblematiek. Met de app bieden restaurants, supermarkten, slagers en bakkers eten aan dat ze aan het einde van de dag over hebben en dat anders in de vuilnisbak belandt. Deze maaltijden zijn ook minstens de helft goedkoper dan in de winkel.

TGTG werd twee jaar geleden in Denemarken gelanceerd en werkt ondertussen samen met 5.000 zaken in Europa. Drie miljoen mensen hebben de app gedownload en redden zo samen al 2,5 miljoen maaltijden. Ook in Vlaanderen land wint de app aan terrein. Jonas Mallisse, manager van Too Good To Go België, leerde de app kennen in het buitenland en besloot het idee ook in België te lanceren. “We verzamelden eerst genoeg handelaars om mee in het project te stappen en lanceerden de app uiteindelijk in maart 2018.”

Tot nu toe redde Too Good To Go al meer dan 15.000 maaltijden uit de Vlaamse vuilniszakken. Een stap in de goede richting, zeker omdat er ieder jaar een derde van de bereide maaltijden weggegooid wordt. Toch wil Too Good To Go meer dan enkel voedselverspilling tegengaan.“We willen mensen bewust maken van de verspilling en we willen er voor zorgen dat ze minder voedsel gaan weggooien. Ook met restjes kan je een lekkere maaltijd op tafel toveren.”

Too Good To Go is niet alleen voordelig voor de klanten, ook de deelnemende winkels en restaurants hebben er baat bij. Bij Bavet in Antwerpen hebben ze dat goed begrepen. “Zodra de app in Vlaanderen beschikbaar werd, zijn we met onze twee zaken – in Antwerpen en in Gent- in dit verhaal gestapt”, zegt Sanne Schutte, medewerkster bij Bavet. “Ik ben zeer tevreden: we hoeven geen voedsel meer weg te gooien. Het afgelopen jaar redden we al 271 maaltijden.”

Too good to how?

De app is heel gebruiksvriendelijk. Op een lijst van restaurants, bakkerijen, slagers of supermarkten in de buurt zie je wie nog een overschotje heeft en vanaf hoe laat je het kunt ophalen. Je maakt een keuze en geeft het aantal porties aan. Betalen doe je met kredietkaart of Paypal. Je ontvangt een voucher waarmee je de maaltijd kan afhalen. Vergeet wel je eigen potje niet mee te nemen, de meeste zaken geven geen verpakkingen mee.

Wat je precies zal krijgen weet je nooit. Voor vegetariërs, vegans of mensen met een bepaalde allergie kan dat al eens voor problemen zorgen. “Je kunt sowieso bestellen bij zaken die enkel vegetarische maaltijden aanbieden, dan ben je zeker”, zegt Jonas Mallisse. “In de toekomst zullen we werken met tags, die we zullen toekennen aan een bepaald restaurant. Toch zal het altijd moeilijk blijven, want als zaak weet je natuurlijk zelden welk voedsel je op het einde van de dag zult over hebben.”

Too good to who?

Ook op kot kun je iets doen aan voedselverspilling. Wannes (21), student in Antwerpen, heeft de app al gedownload. “Ik heb de app geïnstalleerd tijdens de examens. Ik had toen weinig tijd om te koken. Bij Basic Italian bestelde ik twee keer pasta: grote porties en in het restaurant kon ik zelf nog kiezen welke saus ik wou. Het is jammer dat je de zoekresultaten niet kunt filteren met een zoekterm. Dat zou ook voor vegetariërs gemakkelijker zijn. Anderzijds is het wel fijn dat je nooit precies weet wat je zal krijgen. Meestal is dat iets dat ik zelf nooit zou kiezen maar dat uiteindelijk wel verrassend lekker blijkt te zijn.”

Too good to where?

Voel je al een hongertje? Dit zijn onze persoonlijke favorieten in Antwerpen:

  • Hümm – House of Hummus
  • Bavet
  • Paco
  • Hoeked Doughnuts
  • Poke Tiki
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Eten & Drinken