Orban en Verhofstadt verwikkeld in affiche-oorlog

Ooit was er een tijd dat Verhofstadt en Orban als eerste ministers (2001) goed met elkaar konden opschieten © Belga

De Hongaarse premier Victor Orban is een affichecampagne gestart tegen Guy Verhofstadt, de fractieleider van de liberalen in het Europees Parlement en criticus van het beleid van Orban. Verhofstadt en zijn liberale ALDE-fractie zijn volgens Orban te laks op het vlak van migratie. De actie van de rechtse Hongaarse premier is een antwoord op de affichecampagne die Verhofstadt recentelijk tegen hem heeft gehouden.

In september stemde het Europees Parlement een kritisch rapport tegen het Hongarije van Orban. Bepaalde ontwikkelingen in het land vormen volgens het rapport een bedreiging voor fundamentele Europese waarden. De onafhankelijkheid van justitie en media en de academische vrijheid staan er onder druk en de rechten van minderheidsgroepen, migranten en vluchtelingen worden er met de voeten getreden. Na de stemming lanceerde de regering van Orban in eigen land een anti-Europese campagne.

Liberaal fractieleider Verhofstadt eiste toen dat de 18 miljoen euro die deze campagne kostte afgetrokken zou worden van de Europese middelen voor Hongarije. Verhofstadt lanceerde ook een affichecampagne waarin hij zei dat Orban met Europees geld Europa wil ‘vernietigen’. Orban is nu zelf een affichecampagne gestart tegen de Belgische ex-premier. ‘Sinds 2015 stierven honderden mensen als gevolg van terroristische aanvallen, maar Guy Verhofstadt zegt: er is geen migratiecrisis. Dit is krankzinnig’, luidt de boodschap.

Net als Verhofstadt laat Orban de affiches rondrijden op een reclamewagen. Op twitter noemt Verhofstadt Orban ‘weinig origineel’. ‘Eerst heb je het beleid van Poetin gekopieerd, daarna heb je geld van de EU afgenomen en nu steel je mijn campagneideeën’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content