© rr

De videoanalist is onmisbaar in het moderne hockey, ook bij Red Lions: “We staan al tien jaar verder dan het voetbal”

Gedaan met magnetische borden en markeerstiften. Binnen het moderne hockey is het gebruik van videoanalyse een onmisbare tool geworden. Op het wereldkampioenschap hockey in India, waar België één van de favorieten is voor eindwinst, kunnen de Red Lions daarom beroep doen op videoanaliste Emily Calderon.

“Hockey op hoog niveau kan niet zonder videoanalyse”, stelt Calderon, die meegereisd is naar India met de Red Lions als lid van de technische staf van bondscoach Shane McLeod. Langs de zijlijn analyseert zij tijdens de wedstrijden elk aspect van het spel. “Met twee computers en een camera leg ik elke actie vast volgens een bepaalde codering en sta ik in direct contact met de coaches. Zij kunnen me op elk moment vragen een actie te analyseren”, aldus Calderon.

Ook na de wedstrijden komen de beelden handig van pas. Zo kunnen de spelers zelf via twee tablets en een router bepaalde spelfases herbekijken.

“Ik weet waar de coaches naar op zoek zijn”

De beelden van Calderon vormen de basis voor het werk van de technische staf. Op het wereldkampioenschap in India worden alle 36 wedstrijden gefilmd, en zo snel mogelijk bekeken, geanalyseerd en gecodeerd door Calderon. “Een grote klus, maar we kennen elkaar goed en ik weet op voorhand waar de coaches naar op zoek zijn”, klinkt het.

Calderon, vroeger zelf speelster bij Victory en Dragons, werkt nu al zes jaar samen met McLeod. “Toen ik nog bij Victory speelde, was McLeod mijn coach. Na mijn studies wou ik voltijds als trainster/videoanaliste in de hockeywereld aan de slag gaan en zo kon ik toetreden tot de staf van Shane voor het wereldkampioenschap voor meisjes junioren in 2013 in Mönchengladbach”, aldus Calderon.

“We staan al tien jaar verder dan het voetbal”

In de afgelopen jaren is de hockeywereld sterk veranderd. “Sinds ik begon als videoanaliste zijn niet alleen de technologie en de programma’s veranderd, maar ook de manier waarop coaches er gebruik van maken. Ze kunnen niet meer zonder”, klinkt het bij Calderon. Ze haalt daarbij ook het verschil tussen hockey en voetbal aan. “Ik zag onlangs Zinédine Zidane met cd-roms en handgeschreven notities werken. Ik denk dat we binnen de hockeywereld al tien jaar verder staan”, lacht ze.

“Alle beelden van India al geanalyseerd”

Zaterdag spelen de Red Lions hun tweede groepswedstrijd van het WK tegen gastland India. Na de eerdere winst tegen Canada (2-1 zege) kan de wedstrijd tegen India al beslissend zijn in de strijd om directe kwalificatie voor de kwartfinales. “India heeft sinds vorig jaar 45 wedstrijden gespeeld. We hebben alle beelden geanalyseerd. Elk detail telt voor de briefing van morgen”.

Het werk van een videoanalist speelt zich voornamelijk af achter de schermen, in de schaduw van de bondscoach. Toch voelt Calderon zich gewaardeerd: “Shane laat ons regelmatig zien dat hij ons werk waardeert. We zijn echt één team. Ook de spelers zijn zeer respectvol tegenover ons.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer