Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Gent redt gezicht in dolle slotfase: Lokeren geeft zege tegen buren weg in twee minuten

AA Gent-kapitein Asare en doelman Kalinic hebben hun handen vol met Turki van Lokeren.Beeld Photo News

Lang zag het ernaar uit dat Lokeren zijn eerste zege tegen AA Gent zou boeken sinds 22 september 2010. In extremis bezorgden de centrale verdedigers Rosted en Bronn de Buffalo's nog een punt.

en

Nieuwe bezems vegen goed. Toen Jess Thorup het roer overnam van Yves Vanderhaeghe pakte AA Gent meteen zes op zes. Wie geloofde dat de Buffalo's daarmee gelanceerd waren, kwam bedrogen uit. Sinds die twee zeges moet AA Gent vrede nemen met een vijf op vijftien.

Het had nog erger gekund, want het zag er gisteravond lang naar uit dat de Buffalo's Daknam zonder punten zouden verlaten. Tot minuut 87 stond Lokeren 2-0 voor, maar dan sleepten de centrale verdedigers Rosted en Bronn nog een punt uit de brand voor de Buffalo's. Gent liet zo wel de kans liggen om weer even de top zes binnen te duiken.

Thorup kon nochtans weer rekenen op Vadis Odjidja en Roman Jaremtsjoek, maar als team kon AA Gent geen gevolg geven aan de bemoedigende prestatie tegen Antwerp. Odjidja stapelde voor zijn doen te veel slordigheden op, Jaremtsjoek is nog slechts een schim van de spits die vorig seizoen zoveel belangrijke goals maakte voor de Buffalo's.

Verrassing van Sollied

Trond Sollied (ex-Gent) toverde een verrassing uit zijn hoge hoed. De Noor zette Terki (eigenlijk een verdedigende middenvelder) op de rechterflank, waardoor Hupperts vanaf links mocht opereren.

Lokeren startte fel, met twee geweldige kansen binnen de vijf minuten voor Marko Miric, maar de Lokerse spits knalde de uitstekende mogelijkheden naar de verdoemenis. Tsjakvetadze zag daarin het signaal om zijn ploegmaats wakker te schudden, eerst met een knappe solo en daarna met een schot dat door De Wolf met een forse inspanning onder de lat weggehaald werd.

Maar de inspanningen van Tsjakvetadze kregen geen navolging. Gent had wel vaak de bal, maar het maakte te weinig tempo om het Lokeren echt lastig te maken. De Buffalo's - en met hen scheidsrechter Dierick - kwamen goed weg toen Kalinic Milic met een uitstekende save van de 1-0 hield. Dierick stond met zijn neus te kijken op voorafgaand handspel van Terki, maar hij liet onbegrijpelijk doorspelen. Dierick kende overigens zijn beste dag niet, want even later zag hij ook handspel van De Ridder vlak voor de rechthoek door de vingers.

Limbombe bezorgde Jaremtsjoek dé kans om AA Gent op voorsprong te schieten, maar zoals vaker dit seizoen kreeg de Oekraïner met de doelmond in zicht een waas voor de ogen. Dat brak AA Gent zuur op, toen Marecek op slag van rust een bom lanceerde. Die zou ongetwijfeld naast gegaan zijn, maar via het lichaam van Rosted zoefde de bal perfect in de kruising.

Gent reageerde meteen na de rust, maar De Wolf redde een kopbal van Bronn in extremis en Skulason haalde een te zwakke poging van Awoniyi van de lijn. Die gemiste kansen braken wéér zuur op, want op voorzet van Skulason maakte Terki er ongedekt 2-0 van.

In de slotminuten sleepten Rosted en Bronn toch nog een punt uit de brand voor de Buffalo's, maar één ding mag duidelijk zijn: AA Gent moet tijdens de winterstop op zoek naar een balvaste en scorende spits. De centrale verdedigers en doelman Kalinic gaan de meubelen niet iedere keer redden.

AA Gent telt maar liefst 29 tegengoals en amper 2 clean sheets. Cijfers die eerder horen bij een ploeg die knokt tegen degradatie.