Tienduizenden deelnemers aan klimaatmars: “Volwassenen hebben rommel gemaakt en vragen ons, de kinderen, op te ruimen”

De organisatoren van de klimaatmars “Claim The Climate” stellen het deelnemerscijfer nog bij tot ongeveer 70.000 à 75.000. “Dit is overdonderend en historisch”, zegt Charlotte Scheerens van Climate Express.

De organisatoren stelden het cijfer nog bij omdat veel mensen zich nog bij de mars hebben gevoegd langs de route en vanuit de verschillende metrostations die langs het parcours lagen. Ook de 5.000 deelnemende fietsers moeten bijgeteld worden.“We zijn enorm gelukkig, want dit geeft enorm veel hoop voor de toekomst. Het toont aan dat er een groot draagvlak is voor ambitieus klimaatbeleid in België”, stelt Scheerens vast.

“Dit is een enorm sterk signaal. De politici kunnen dit niet meer regeren. We verwachten dat ze deze eisen in concrete daden gaan omzetten. In het algemeen gaat dat over meer ambitie op vlak van hernieuwbare energie, we moeten ook meer denken aan efficiënter energieverbruik en daarnaast moeten we veel minder uitstoten”, aldus Scheerens.

De mensenmassa was enorm en het viel op dat er een heel divers publiek was: van kleine kinderen tot oudere mensen. “Voor de generaties na ons is het enorm belangrijk, want als het klimaat blijft opwarmen, wordt er voor hen geen goede toekomst beloofd”, besluit Scheerens.

Bekendheden

“België heeft nog tijd om zich toe te voegen aan de lijst van landen die zich echt engageren”, vertelt Nicolas Van Nuffel van organisatie Klimaatcoalitie. “België moet eisen dat Europa zijn uitstoot met 55 procent terugdringt tegen 2030. We willen dat de federale en gewestregeringen nu echt samen werk maken van een klimaatplan rond het akkoord van Parijs en dat zonder met de vinger naar elkaar te wijzen”, aldus Van Nuffel.

De organisatoren merkten in de mars ook enkele politici en bekendheden op zoals minister van Energie Marie-Christine Marghem, Bruno Tobback (sp.a) en Olivier Maingain (DéFI) of muzikante Angèle, Jan Paternoster en zijn vriendin en radiopresentatrice Eva De Roo.

“We zijn hier vandaag, omdat we geloven dat er een correcte weg is van solidariteit en die loopt via ons allen. Maar onze individuele inspanningen volstaan niet volstaan. Daarom eisen we politieke ingrepen”, stelt Van Nuffel.

13-jarige

Tussen de vele kinderen die meestapten in de klimaatmars was ook de 13-jarige Bo. Zij sprak het Jubelpark toe met een duidelijke boodschap. “Als wij rommel maken, vragen volwassenen het op te ruimen. Nu hebben de volwassenen rommel gemaakt en vragen ze ons het op te ruimen. Dat is niet eerlijk. Onze boodschap is helder: ruim onze planeet op, voor onze toekomst”, zegt Bo.

NMBS

De Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB maakte zondag haar volledige netwerk gratis en de treinmaatschappij NMBS bood een speciaal ticket van 5 euro aan. Dat blijkt nu al een enorm succes, want 34.000 personen kwamen met de trein naar de hoofdstad. In het treinstation Brussel-Noord moesten treinen tegengehouden worden omdat er te veel mensen waren in het station.

© ISOPIX

© ISOPIX

© REUTERS

© REUTERS

© ISOPIX

© AP

© AP

© AP

© AP

© BELGA

© Photo News

© Photo News

© EPA-EFE

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer