Direct naar artikelinhoud
ruimtevaart

Rover Curiosity vindt intrigerend glimmend object op Mars

Marsjeep Curiosity heeft een opvallend glimmend object ontdekt.Beeld AP, NASA

Marsjeep Curiosity heeft een opvallend glimmend object ontdekt op de rode planeet. De blinkende steen is zo intrigerend, dat NASA de rover terugstuurt om het zaakje van naderbij te bestuderen. Is het een meteoriet of iets helemaal anders? Een chemische analyse moet het mysterie oplossen.

Naast Marslander ‘InSight’, die deze week na 6,5 maanden vliegen en een hachelijke landing veilig en wel neerplofte op Mars, is ook Marsjeep Curiosity nog altijd actief. Het wagentje van drie meter lang, dat op zo’n 600 kilometer van ‘InSight’ rondrijdt, speurt onder meer naar sporen van leven op Mars.

De ChemCam-camera van Curiosity stuurt beelden van de omgeving rond de rover door naar ruimtevaartorganisatie NASA. Op één van die foto’s zagen wetenschappers na inzoomen plots de steen, die ‘Little Colonsay’ werd gedoopt. Ze sturen Curiosity nu terug om het ding van dichtbij te bekijken. Opnieuw, want bij een eerste poging werd het doelwit gemist. “Het team denkt dat het misschien om een meteoriet kan gaan, omdat het zo glimt”, laat NASA weten. “Maar schijn bedriegt soms. Bewijs volgt alleen uit de chemie.”

Rover Curiosity vindt intrigerend glimmend object op Mars
Beeld NASA

Daar komt de ChemCam van Curiosity opnieuw goed van pas. Die analyseert met een laser de elementaire samenstelling van verdampte materialen van kleine steen- en gronddeeltjes op Mars. Een spectograaf geeft info over de mineralen en microstructuren in stenen.

Drie andere objecten die NASA met veel nieuwsgierigheid opnieuw wil inspecteren, is de ‘Flanders Moss’, een klein object met een interessante donkere deklaag die de onderzoekers niet meteen kunnen thuisbrengen, en twee stalen van grijs gesteente met de naam ‘Forres’ en ‘Eildon’.

Rover Curiosity vindt intrigerend glimmend object op Mars
Beeld AP