VIDEO. Bedreigt Canadees handelsverband deze typisch Vlaamse lekkernij?

Het handelsverdrag dat Europa en Canada onderhandeld hebben, stuit niet alleen in Wallonië op verzet. Ook de Broederschap van de Geraardsbergse mattentaart kant zich tegen het akkoord. “De Europese bescherming van de mattentaart is daar niet in opgenomen en dus kunnen ze nu in Canada mattentaarten maken en die Geraardsbergs noemen”, zegt de Broederschap, die actie aankondigt.

Jan Lion

Europarlementslid Bart Staes (Groen) trok al eerder aan de alarmbel. “Staes heeft mij al enkele keren gecontacteerd en waarschuwde altijd dat het verdrag met Canada een gevaar inhoudt voor onze mattentaart”, zegt Roger Flamant, prince van de Broederschap van de Geraardsbergse mattentaart. Het gaat om het CETA-akkoord, een handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en Canada. In dat akkoord worden slechts enkele van de honderden door Europa erkende streekproducten opgesomd. Onder meer de Geraardsbergse mattentaart valt uit de boot.

Volgens het Europese label mogen enkel de gebakjes die gemaakt worden in de regio van Geraardsbergen en Lierde zich “Geraardsbergse mattentaart” noemen. “Als het CETA-verdrag goedgekeurd wordt, kan een voedingsmultinational die in Canada gevestigd is er mattentaartjes bakken en ze Geraardsbergs noemen”, stelt Filip De Bodt vast. Hij is lid van Climaxi, de beweging voor ‘klimaat en sociale rechtvaardigheid’.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen