Direct naar artikelinhoud
DM Zapt

Je gevoeg doen in een gat in de grond: wat leer je daaruit?

In ‘Bloed, zweet en luxeproblemen’ neemt tv-maker Karine Claassen zes BV-kinderen mee naar minder welvarende oorden.Beeld © VRT - 2018

In DM Zapt zet de tv-redactie van De Morgen de blik op oneindig. Vandaag: Ewoud Ceulemans over luxeproblemen, en een gebrek daaraan.

Of hij ooit al zonder zijn ouders op vakantie is geweest, vraagt Beau (24) aan Milan (18). “Nee. Alleen skivakanties, met vrienden, hé.”

Beau en Milan zijn de zoons van respectievelijk Rani De Coninck en Martine Prenen, en twee van de zes BV-kinderen die Karine Claassen – van het bejubelde Dwars door Amerika – meeneemt naar Sri Lanka en Ghana, voor het programma Bloed, zweet en luxeproblemen. De andere vier zijn Marie (20, dochter van Ronny Mosuse), Britt (20, dochter van Marleen Merckx), Céleste (19, dochter van Goedele Liekens) en Zion (18, zoon van Geena Lisa en Coco Jr.).

Over programma’s die worden gemaakt met kinderen van BV’s, heeft u al kunnen lezen in deze rubriek. Laten we dus even inzoomen op het uitgangspunt van Bloed, zweet en luxeproblemen: dompel zes jongvolwassenen (en kinderen van bv’s) onder in een wereld waar het woord ‘luxe’ niet in de plaatselijke dictionnaire staat. In aflevering één is dat: Sri Lanka. Meer bepaald een fabriek, waar 250 naaisters dagelijks de kledij stikken die we op Black Friday hebben ingeslagen – voor een maandloon van 73 tot 86 euro. Ambitie: hen aan den lijve laten ondervinden dat niet iedereen dezelfde privileges heeft als zij.

Wat leer je hier dan uit? Dat de werk- en woonsituaties in Sri Lanka minder genereus zijn dan die in Wommelgem of Kalmthout? Wie niet ‘beperkt geïnformeerd’ is over wereldproblemen, wist dat al

Om dat extra in de verf te zetten, gaat Claassen hen vooraf, samen met hun ouders, interviewen in de meest luxueuze setting die voorhanden was. Milan horen we aan de rand van het zwembad zeggen dat hij “beperkt geïnformeerd” is over wereldproblemen, en een halfuur later klaagt hij – niet onbegrijpelijk – over het feit dat hij in Sri Lanka zijn gevoeg moet doen in een gat in de grond.

Dat is een shock voor de deelnemers, en neem hen dat maar eens kwalijk. De vraag is: wat heeft de kijker daaraan? Claassen heeft een bovengemiddeld empathisch vermogen, maar als Zion het ene moment met zijn ouders op een luxueus dakterras in Wommelgem zit en een ogenblik later een envelopje met zijn dagloon (3,28 euro) krijgt, heb je als gemiddelde kijker bijzonder weinig om je in te herkennen.

Wat leer je hier dan uit? Dat de werk- en woonsituaties in Sri Lanka minder genereus zijn dan die in Wommelgem of Kalmthout? Wie niet “beperkt geïnformeerd” is over wereldproblemen, wist dat al.