Direct naar artikelinhoud
Antwerpen

Antwerpse coalitiegesprekken in laatste fase

De onderhandelaars in Antwerpen.Beeld Photo News

De onderhandelingen over de nieuwe Antwerpse coalitie zitten in de laatste rechte lijn. De sp.a vraagt haar leden alvast om twee zaterdagen vrij te houden. “Dit weekend weten we allicht of een samenwerking mogelijk is.”

“Wij plannen dit weekend niets van officiële communicatie.” Op het Antwerpse hoofdkwartier van sp.a doen ze hun best om de geruchten van een nakende landing door de nieuwe coalitie te temperen. Maar de onderhandelingen tussen sp.a, N-VA en Open Vld zitten wel degelijk in een laatste fase. “Dit weekend zal allicht voor ons duidelijk worden of een samenwerking mogelijk is of niet”, zegt een Antwerpse sp.a-bron.

De leden van sp.a hebben de vraag gekregen om twee zaterdagen vrij te houden: 22 december en 5 januari. Op een van die dagen zullen zij het laatste woord krijgen over een eventueel bestuursakkoord. Dat had het onderhandelaarstrio van sp.a met Jinnih Beels, Tom Meeuws en Yasmine Kherbache beloofd nadat er uit de achterban gemor opsteeg over de samenwerking met Bart De Wever (N-VA).

Sociale woningen

Achter de schermen valt te horen dat zaterdag een cruciale dag wordt voor de onderhandelingen. De formatienota van De Wever zit nu echt wel in een laatste fase. Al liggen er nog heikele dossiers op tafel, zoals sociale woningen en praktijktesten tegen discriminatie. “De gesprekken verlopen goed. Maar dit weekend landen is wellicht iets te optimistisch”, zegt een onderhandelaar.