© Shutterstock

Dit zijn de verborgen dikmakers in je salade

Een slaatje maken omdat je op dieet bent: het kan meer calorieën bevatten dan je denkt. Niet alleen de sausjes maar ook bepaalde ingrediënten zoals croutons zijn slecht voor de lijn. De Amerikaanse diëtiste Laura Geraty geeft een overzicht van verborgen dikmakers.

vwh

Gefrituurd voedsel

Of je het nu op een bedje sla presenteert of niet: gefrituurd voedsel blijft gefrituurd. Doe daar dan nog een vettige vinaigrette bij en je komt aan meer calorieën dan een hamburger bij een fastfoodketen. Probeer te vervangen door gegrilde kipfilet, een hardgekookt ei, bonen of linzen of een beetje zalm.

Kaas

Hoewel kaas een meerwaarde zijn in een dieet, zijn niet alle soorten gelijk opgebouwd. Met cheddar, mozzarella of brie saboteer je jouw plannen om op je lijn te letten, want die bevatten veel natrium en cholesterol. Feta of provolone zijn betere keuzes, je kan de kaas ook vervangen door avocado’s. Let wel steeds op de porties.

Romige dressing

Het spreekt voor zich dat het opletten geblazen is met sauzen en vinaigrettes. Vooral extra romige dressings kunnen vol natrium en transvetten zitten. Als je van de crème-achtige structuur houdt, geeft Geraty geeft de voorkeur aan een dressing op basis van avocado voor dezelfde structuur en enkele gezonde vetten. Je kan ook citroensap en verse kruiden zoals basilicum en munt aan toevoegen voor extra smaak.

Croutons of tortilla reepjes

Croutons die je in de winkel koopt zitten vol geraffineerde koolhydraten, die geen enkele voedingswaarde hebben maar wel gelinkt worden aan gewichtstoename. De meeste reepjes tortillachips zitten dan weer vol zout. Om wat meer crunch in je slaatje te krijgen, voeg je er beter enkele theelepeltjes gemalen noten of zaden aan toe.

Gedroogd fruit

Het lijkt een gezonde manier om een zoete smaak toe te voegen aan je slaatje, maar gedroogd fruit zit boordevol suiker. Zelfs nog meer dan in vers fruit. De diëtiste zweert bij vers fruit omdat de gedroogde variant ook nog eens al het vocht uit je maaltijd haalt, terwijl dat tot de nodige hydratatie en volume leidt.

Pasta

Gezond, maar in kleine hoeveelheden. Ga wel steeds voor volle granen, dan blijf je langer verzadigd. Quinoa is trouwens een goede vervanger voor pasta: de beet is hetzelfde, maar je krijgt nog meer eiwitten en vezels binnen.

Vlees in blokjes

Vlees dat in blokjes is gesneden is misschien wel een handige manier om wat meer proteïnen aan je slaatje toe te voegen, maar dat vlees komt wellicht uit een pakje en is gegarandeerd bewerkt voedsel. Dat betekent dat je vooral conserveermiddelen en natrium binnenkrijgt. Maak je slaatje thuis, dan heb je controle over wat je eet. Gegrilde kip, hardgekookte eieren, of bonen zijn slimme keuzes.

IJsbergsla

Ook de sla zelf in een slaatje kan een verborgen dikmaker zijn. IJsbergsla, bijvoorbeeld, is aangenaam krokant maar heeft weinig nutritionele waarde. Geraty suggereert om voor verschillende bladgroenten te kiezen voor een gevarieerd slaatje. Denk bijvoorbeeld aan boerenkool, spinazie en rucola.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer