© EPA-EFE

Wat hebben we geleerd van Nederland in halve finale op WK hockey? Dat Red Lions het lastig zullen hebben met deze man

Nederland plaatste zich zaterdag in het Indiase Bhubaneswar voor de finale van het wereldkampioenschap hockey door titelverdediger Australië in de shoot-outs met 4-3 te verslaan. Na de reguliere speeltijd was het 2-2. Glenn Schuurman en Seve van Ass scoorden voor Oranje, maar doelman Pirmin Blaak had het grootste aandeel in de kwalificatie van onze noorderburen.

Bij de rust leidde Nederland met 2-0. Schuurman sloeg de ploeg van Max Caldas in de negende minuut op voorsprong, na goed voorbereidend werk van Jonas de Geus. Van Ass maakte met enig geluk de 2-0, via de stick van tegenstander Tim Howard, die in de 44e minuut ook voor zijn eigen ploeg scoorde. Howard passeerde doelman Blaak nadat een strafcorner al mislukt leek.

Australië kreeg de meeste kansen in de halve eindstrijd, maar stuitte maar liefst zes keer in kansrijke positie op de doelman van Nederland. Australië, de wereldkampioen van 1986, 2014 en 2010, besloot zes minuten voor het einde meer risico te nemen. Het wisselde de doelman voor een veldspeler. Australië mocht nog een strafcorner nemen, maar het was opnieuw doelman Blaak die een treffer van Kieran Govers voorkwam. Amper een halve minuut voor het einde werd het alsnog gelijk toen Edward Ockenden via de stick van Schuurman doel trof.

Na maar liefst twaalf shoot-outs mocht Nederland alsnog juichen. Daniel Beale kreeg de bal niet voorbij Blaak. Jeroen Hertzberger (2), Van Ass en Thijs van Dam verzilverden een shout-out voor Oranje. Mirco Pruyser en Robbert Kemperman misten, maar doelman Blaak dwong drie Australiërs tot een fout.

© AP

Tegen België, dat Engeland met 6-0 inblikte, gaat Nederland zondag voor een vierde wereldtitel. De vorige drie werden in 1973, 1990 en 1998 veroverd. Daarnaast verzamelden de Nederlandse hockeyers drie keer zilver (1978, 1994, 2014) en twee keer brons (2002, 2010).