Alain Honorez

Hanne danst het nieuwe voorjaar van Canvas in

Canvas pakt volgend voorjaar uit met nieuwe reeksen als "Hanne danst" met Hanne Decoutere, "Facebook en ik" met Tim Verheyden, en "Misdaaddokters" met Gilles De Coster. En na een pauze van bijna 15 jaar presenteert Jan Leyers een nieuwe reeks debatten in "Nachtwacht ".

Canvas heeft een sterk najaar achter de rug, en pakt het komende voorjaar uit met een hele reeks nieuwe programma's. 

Vanaf dinsdag 15 januari verkent Journaalanker Hanne Decoutere de wereld van het ballet in de zesdelige reeks "Hanne danst". De serie is geïnspireerd op het gelijkaardige "Thomas speelt het hard", de reeks waarin Thomas Vanderveken zich voorbereidde om een aartsmoeilijk pianoconcerto van Grieg uit te voeren. 

Op 12 februari maakt Hanne Decoutere haar meisjesdroom waar: ze danst als prima ballerina samen met Ballet Vlaanderen in Concertgebouw Brugge een scène uit het ballet Romeo en Julia in de versie van Les Ballets de Monte-Carlo. 

Moet je Facebook omarmen, of er juist afstand van nemen? Naar aanleiding van 15 jaar Facebook duikt journalist Tim Verheyden onder in de moeder van alle sociale netwerken. In de driedelige reeks "Facebook en ik" onderzoekt hij de ontstaansgeschiedenis, de impact en de toekomst van het medium.

Hij reist de hele wereld rond om te praten met academici, auteurs, journalisten, ingenieurs en programmeurs, (ex-)Facebook-medewerkers en ondernemers. Tegelijk probeert hij zicht te krijgen op het hypercomplexe en ongrijpbare netwerk dat Facebook anno 2019 geworden is. Vanaf maandag 21 januari. 

In "Misdaaddokters" praat Gilles De Coster met medisch specialisten die het verhaal achter de zware misdaad reconstrueren. Ze onderzoeken lichaam en geest: de wetsdokter laat dode slachtoffers spreken, de gerechtspsychiater ontleedt de ziel van moordenaars.

Hun deskundigenverslag is doorslaggevend in strafprocessen. En vaak belanden ze mee in de mediastorm rond spraakmakende dossiers. Gilles praat met hen over hun vak, hun missie en hun mensbeeld. Vanaf woensdag 30 januari.

VRT

We leven in een tijd waarin mensen fors van mening verschillen en daarover op het scherp van de snee debatteren. Daarom grijpt Canvas terug naar de ijzersterke formule van "Nachtwacht", het spraakmakende late night debatprogramma dat liep van 2003 tot 2005.  Jan Leyers is ook nu de moderator.

In elke aflevering diept hij samen met drie gasten een thema uit. Het debat is allesbehalve vrijblijvend: één hoofdgast steekt de nek uit door een gedurfde stelling te lanceren. De andere gasten proberen die stelling te counteren. Vanaf zaterdag 9 februari.

Panenka

De achtdelige reeks "Therapie" geeft ons een intieme en toch discrete blik op de relatie tussen therapeut en cliënt. Zeven therapeuten openen in Therapie de deur van hun spreekkamer.

Onbemande camera’s registreren de sessies met hun cliënten, die in het diepst van hun ziel laten kijken. Tegelijk treedt Therapie ook binnen in de wereld van de therapeuten zelf. Hoe verwerken zij hun sessies, wat nemen ze mee naar huis en hoe gaan ze te werk? Ze stellen niet alleen hun therapieruimte, maar ook zichzelf en hun beleving open. 

De Chinezen

Later in het voorjaar werpt "Rwanda - Helen na de hel" een nieuw licht op de genocide, vanuit Belgisch en persoonlijk perspectief. Eigen fictie is er met "Fiskepark", een parodie op het ‘true crime’ genre met onder meer Tomas De Soete, Jan Jaap van der Wal en Siska Schoeters. En Otto-Jan Ham presenteert de studentenquiz "De campus cup".

Deklat Binnen

Er komen ook nieuwe reeksen van "Belga sport",  "De kleedkamer "(opnieuw met wielrenners) en "Extra time koers". Lieven Van Gils gaat in "VDB. Ik ben god niet" op zoek naar de mens achter de gevallen wielergod Frank Vandenbroucke.  En uiteraard volgt Canvas ook de Europa League op de voet.

En last but least zijn er natuurlijk de vaste waarden: Terzake, De afspraak (voortaan afwisselend gepresenteerd door Bart Schols en Phara De Aquirre, en Ivan De Vadder op vrijdag), De ideale wereld, Winteruur, Extra time en Vranckx.

Meest gelezen