Direct naar artikelinhoud
Einde Michel II

HERLEES - Marghem: “Kernuitstap in 2025 problematisch als nu aantal maanden verloren gaan”

Federaal minister van Energie Marie Christine Marghem.Beeld BELGA

Premier Charles Michel heeft het ontslag van zijn regering aangeboden aan de koning, die het voorlopig in beraad houdt. Daarmee komt een einde aan 10 dagen regering-Michel II. De koning hield vandaag consultaties met de partijvoorzitters, die zijn nu achter de rug. 

Verder vandaag liet federaal minister van Energie Marghem (MR) verstaan dat de kernuitstap in het gedrang komt als er te veel tijd verloren gaat. En het VN-migratiepact, waarmee alle commotie voor de regering-Michel begon, werd vandaag in New York met een grote meerderheid geratificeerd.

Herlees hier de belangrijkste politieke ontwikkelingen van vandaag.

Live

  1. Stand van zaken

    • Premier Michel heeft gisteren het ontslag van zijn regering-Michel II aangeboden aan de koning. Die houdt het ontslag in beraad en consulteerde de partijvoorzitters vandaag.

    • Concreet zijn er twee opties: ofwel gaat de regering in lopende zaken tot de verkiezingen van 26 mei, ofwel komen er vervroegde federale verkiezingen in januari of februari. Op 26 mei volgt dan opnieuw een stembusslag voor de Vlaamse en Federale verkiezingen.

    • Voorlopig is de kans het grootst dat de regering in lopende zaken gaat, aangezien enkel Vlaams Belang en N-VA voorstander van vervroegde verkiezingen zijn.

    • Door de val van de regering wordt overgeschakeld naar een begroting van 'voorlopige twaalfden'. Dat wil zeggen dat de begroting van 2018 wordt hernomen en wordt gedeeld door twaalf. Per maand mag er dan niet meer uitgegeven worden dan dat bedrag. 

  2. Marghem: "Kernuitstap in 2025 wordt problematisch"

    De kernuitstap in 2025 wordt nog moeilijk haalbaar, als nu door een val van de regering meerdere maanden tijd verloren zouden gaan. Daarvoor waarschuwt federaal minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR). 

    Om de sluiting van de kerncentrales op te vangen, moeten nieuwe gascentrales gebouwd worden, en voor de ondersteuning van de bouw ervan is het zogenaamde 'capacity remuneration mechanism' (CRM) van Marghem nodig. Ze hoopt dat nu zo snel mogelijk nog op een ministerraad goedgekeurd te krijgen voor de koning het ontslag van de regering aanvaardt. Vrijdag is vooralsnog een ministerraad gepland. Mocht het niet lukken om het CRM er door te krijgen op een ministerraad, dan plant Marghem via het parlement te gaan. En ze zou het mechanisme ook voorleggen aan de Raad van State, opdat die het technisch en juridisch zou onder de loep nemen.

    Daarnaast wil Marghem ook haar plan voor de nucleaire provisies er zo snel mogelijk door krijgen. Een nieuw wettelijk kader moet ervoor zorgen dat Engie Electrabel, de uitbater van de kerncentrales, voldoende middelen beschikbaar stelt voor het beheer van het radioactief afval.


    Energieminister Marie-Christine MarghemBeeld BELGA
  3. N-VA legt "erfenis Michel I" op tafel van het parlement

    N-VA-fractieleider Peter De Roover.Beeld Stefaan Temmerman

    N-VA wil de door de val van de regering gesneuvelde plannen van de Zweedse coalitie zoveel mogelijk in het parlement indienen. Dat zegt Kamerfractieleider Peter De Roover. Het gaat dan bijvoorbeeld om de verdere degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen of de wet op de bestuurlijke handhaving.

    Met de val van de regering-Michel is het maar de vraag of heel wat maatregelen die nog in de pijplijn zaten nog gerealiseerd kunnen worden. In de zomer raakte de regering het nog eens over een arbeidsdeal, een pakket maatregelen die de vele oningevulde vacatures op de arbeidsmarkt moeten helpen invullen.

    "Wij willen alvast hier in het parlement aan de slag gaan met de erfenis van Michel I", zegt fractieleider Peter De Roover. Morgen neemt de Kamer alvast een wetsvoorstel van N-VA'er Jan Spooren in overweging dat een stukje uit de arbeidsdeal herneemt. Het gaat om het wegwerken van de pensioenval, de situatie waarbij een verhoging van het brutopensioen leidde tot een lager nettopensioen.

    De N-VA-fractie wil ook andere dossiers naar het parlement brengen, zoals de wet op de bestuurlijke handhaving, die burgemeesters meer middelen geeft om op te treden tegen criminaliteit. Een wetsontwerp dat door de ministerraad is goedgekeurd, dreigt een stille dood te sterven. Ex-minister Jan Jambon zou dat nu in het parlement kunnen indienen, zegt De Roover.

    De N-VA zou ook een wetsvoorstel indienen rond de woonstbetredingen bij mensen die onderdak bieden aan personen in illegaal verblijf. Nadat de MR zich tegen dat ontwerp kantte, trok premier Michel het dossier naar zich toe. 

  4. Francken: "Michel had ingestemd met onthouding bij stemming over VN-pact in New York"

    Eerste minister Charles Michel had ingestemd met een onthouding van België bij de stemming over het VN-migratiepact in New York. Dat verklaart voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) aan de RTBF. De MR van premier Michel ontkent die versie van de feiten met klem.

    Voor de N-VA op zaterdag 8 december uit de regering stapte, legde voorzitter Bart De Wever de premier naar eigen zeggen nog een compromis voor: Michel gaat in naam van het parlement naar Marrakech en België onthoudt zich later tijdens de stemming over het VN-migratiepact in New York. Maar dat voorstel viel op een koude steen, waarna de N-VA-regeringsleden ontslag namen.

    Volgens Francken wilde de premier dat compromis wel slikken, maar wilden coalitiepartners CD&V en Open Vld niet mee. "De premier heeft 'ok' gezegd, maar CD&V en Open Vld wilden niet", zei hij aan de RTBF.

    Bij de partij van de premier ontkennen ze die versie van de feiten met klem. "Absoluut niet", reageerde MR-voorzitter Olivier Chastel. "Wij hebben het woord van België altijd willen respecteren, tot op het einde."

    Theo Francken (N-VA)Beeld Stefaan Temmerman
  5. VN-Migratiepact met grote meerderheid geratificeerd

    Een zeer grote meerderheid onder de lidstaten van de Verenigde Naties heeft zonet het VN-Migratiepact, dat onze regering ten val bracht, geratificeerd in New York.

  6. Kamercommissie keurt voorlopige twaalfden goed

    De Kamercommissie Financiën heeft een Financiewet goedgekeurd, een soort noodbegroting die de regering toelaat om alvast in de eerste drie maanden van volgend jaar met voorlopige twaalfden te werken.

    De noodbegroting is nodig om te voorkomen dat de overheid niet langer lonen of facturen zou kunnen betalen of de schuld zou kunnen beheren. De begroting die de regering-Michel mét N-VA had opgesteld raakte immers niet door het parlement. N-VA stelde na haar vertrek uit de regering eisen om de begroting alsnog goed te keuren, maar daar ging de minderheidsregering-Michel niet op in. 

    Lees er hier meer over.

  7. Ook Di Rupo weg: audiënties voor vandaag afgelopen

    Twitter bericht wordt geladen...

    Ook PS-voorzitter Di Rupo heeft het koninklijk paleis verlaten. Daarmee zit de consultatieronde van koning Filip erop voor vandaag.

  8. Wat is uw mening over het ontslag van deze regering?

    De opinieredactie van De Morgen wil uw mening horen over het ontslag van de regering-Michel.

    Welke invloed heeft de gevallen regering-Michel de voorbije vier jaar op uw leven gehad? En maakt u zich zorgen over de toekomst van het land of denkt u met Talking Heads: 'Don't Worry About The Government'?

    Vertel het ons via het formulier hieronder. We publiceren de beste inzendingen.

  9. Jan Peumans kritisch voor eigen partij

    Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans toonde zich in het VRT-programma Villa Politica kritisch voor zijn eigen partij, de N-VA. "De vraag is of het dit allemaal waard was", zegt hij over het hevige verzet van de N-VA tegen het VN-migratiepact. "Mijn partij heeft dit het blijkbaar wel waard gevonden."

    Maar Peumans wou niet gezegd hebben dat de N-VA het spel té hard speelde. "De knikkers zijn verdeeld, nu moeten ze maar zien hoe ze de problemen oplossen", besluit hij.

  10. Di Rupo aangekomen bij koning

    PS-voorzitter Elio Di Rupo is op audiëntie bij koning Filip, meteen de laatste partijvoorzitter die vandaag bij onze vorst langskomt.

    Twitter bericht wordt geladen...

  11. De Croo (Open Vld): "Begroting zal ontsporen"

    Minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) verwacht dat de noodbegroting van 'voorlopige twaalfden' het "budgettaire werk van de voorbije jaren met enkele miljarden zal doen ontsporen." Dat zegt hij aan VRT NWS.

    "Hier ligt iets klaar waar vier partijen het over eens waren. Het is voor mij nog altijd moeilijk te begrijpen waarom men het daar nu opeens niet meer over eens zou zijn", zegt de minister over de begroting die klaarlag en mee was onderhandeld door N-VA. 

    Wat is een begroting van 'voorlopige twaalfden'?

    Door de val van de regering kan de begroting voor volgend jaar niet meer goedgekeurd worden en schakelt de regering over op zogenaamde 'voorlopige twaalfden'. Dat wil zeggen dat de begroting van 2018 wordt hernomen en wordt gedeeld door twaalf. Per maand mag er dan niet meer uitgegeven worden dat dat bedrag.

    Minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld).Beeld Tim Dirven
  12. N-VA lanceert nieuwe campagne terwijl De Wever bij koning zit

    Het mag duidelijk zijn dat de campagne voor de al dan niet vervroegde verkiezingen is begonnen. N-VA verspreidde een nieuwe campagne op sociale media, deze keer een 'gecrashte' premier Michel op de "afrit Di Rupo".

    "Na de linkse 'bocht der bochten' van Michel II is het duidelijker dan ooit: de N-VA is de énige garantie op een sociaal-economisch herstelbeleid", klinkt het.

    De campagne komt er net wanneer De Wever bij de koning is op consultatie en doet denken aan de campagne van de N-VA bij de verkiezingen van 2014. Toen legde N-VA de kiezers hun "N-VA-model" voor als vervanging van het "PS-model".

    Twitter bericht wordt geladen...

  13. De Wever aangekomen bij de koning

    N-VA-voorzitter Bart De Wever is aangekomen bij de koning. Hij gaf de aanwezige journalisten een doos Antwerpse handjes cadeau.

    Bart De Wever bij de koning.Beeld BELGA

    Om 15.15 uur gaat PS-voorzitter Elio Di Rupo nog langs. De andere partijvoorzitters volgen morgen.

    Twitter bericht wordt geladen...

  14. “Het is duidelijk dat de verkiezingsuitslag van 14 oktober cruciaal is geweest in deze regeringsval"

    Hoofdredacteur Bart Eeckhout analyseerde  de politieke crisis in een DM-livechat: “Ik denk inderdaad dat we hoe dan ook vertrokken zijn voor een langere periode van instabiliteit."

    Bart Eeckhout.Beeld rv
  15. De premier werkt voort

    Daags nadat hij het ontslag van zijn regering aan de koning heeft aangekondigd, zet premier Charles Michel zijn werkzaamheden voort. Gisterenavond en vanochtend heeft de eerste minister contact gehad met verschillende Europese collega's om de situatie in ons land uit te leggen, weet zijn woordvoerder. Na het Overlegcomité van vanmorgen, waar akkoorden werden gesloten over de brexit en het klimaat, bereidt premier Michel de ministerraad van vrijdag voor.

    Premier Charles Michel.Beeld Stefaan Temmerman
  16. Regering legt voorlopige begroting neer

    De ontslagnemende regering heeft een Financiewet neergelegd. Door de val van de regering kan de begroting voor volgend jaar niet meer goedgekeurd worden en schakelt de regering over op zogenaamde 'voorlopige twaalfden'. Dat wil zeggen dat de begroting van 2018 wordt hernomen en wordt gedeeld door twaalf. Per maand mag er dan niet meer uitgegeven worden dat dat bedrag.

    Het wetsontwerp schrijft dat "ten einde de werking van de openbare diensten gedurende de eerste maanden van het volgen de jaar te kunnen verzekeren de Regering bijgevolg genoodzaakt is het onderhavig ontwerp van financiewet ter goedkeuring van de Kamer van volksvertegenwoordigers voor te leggen".

  17. Chat live met hoofdredacteur Bart Eeckhout over het ontslag van de regering

    Hoofdredacteur Bart Eeckhout beantwoordt nu uw vragen in een DM-livechat. De eerste vragen sijpelen binnen, waaronder een vraag die bij iedereen op de lippen ligt: Hoe groot is de kans dat er vervroegde verkiezingen komen?

    Beeld rv
  18. Consultatie Gwendolyn Rutten afgelopen

    De consultatie van koning Filip met Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten is zonet afgelopen, meldt het paleis op Twitter.

    Twitter bericht wordt geladen...

  19. Bart De Wever (N-VA) en Elio Di Rupo (PS) deze namiddag bij de koning

    Om 14 uur ontvangt koning Filip N-VA-voorzitter Bart De Wever. Daarna volgt om 15.15 uur PS-voorzitter Elio Di Rupo. 

  20. Wat mag een regering nog doen 'in lopende zaken'?

    De meeste partijen gaan er op dit moment vanuit dat vervroegde verkiezingen tijdverlies zijn en dat een regering meer kan betekenen in lopende zaken. Maar wat betekent dat juist?

    In lopende zaken mag een regering 3 dingen doen:

    • Het dagelijkse bestuur uitvoeren waarvoor geen nieuwe beslissingen nodig zijn.

    • Het reeds besliste beleid voortzetten.

    • Dringende ingrepen doen die ingegeven worden door een uitzonderlijke crisis.

    Lees meer

  21. Devos: "Enkel parlement en premier kunnen beslissen over vervroegde verkiezingen"

    Volgens politicoloog Carl Devos is de kans klein dat we naar vervroegde verkiezingen gaan. "De premier moet een motie indienen om de Kamer te ontbinden. Die moet dan zelf stemmen over de eigen ontbinding en dus over nieuwe verkiezingen", zegt hij op Radio 2. 

    Behalve Vlaams Belang en N-VA zijn alle partijen voorstander van een regering in lopende zaken tot de verkiezingen van 26 mei, waardoor de kans op vervroegde verkiezingen klein wordt.

    Carl Devos.Beeld Bob Van Mol
  22. Gwendolyn Rutten (Open Vld) aangekomen bij de koning

    Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten is aangekomen bij de koning.

    Gwendolyn Rutten komt aan bij de koning.Beeld BELGA
    * Gwendolyn Rutten 19/12/2018 pict. by Didier Lebrun © Photo NewsBeeld Photo News
  23. Welke vragen heeft u over het ontslag van de regering?

    Wij willen u graag helpen om het nieuws over het ontslag van de regering-Michel II beter te begrijpen. Welke vragen heeft u over het ontslag van de regering? Stel ze nu hieronder. We beantwoorden ze vanaf 12.30 uur in een DM-livechat met hoofdredacteur Bart Eeckhout. Hij zal uw vragen beantwoorden en de situatie analyseren.

  24. Consultatie Lutgen afgelopen

    Na een klein uur is de consultatie van cdH-voorzitter Benoît Lutgen afgelopen, meldt het Paleis. Om 11.30 uur is Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten aan de beurt.


    Twitter bericht wordt geladen...

  25. Lutgen aangekomen bij de koning

    Benoît Lutgen (cdH) is als eerste aangekomen bij de koning. Straks volgt Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten.

    CdH-voorzitter Benoît Lutgen komt aan bij de koning.Beeld REUTERS
  26. "Niet de premier, niet de linkse oppositie, maar Vlaams Belang en Vuye & Wouters zijn verantwoordelijk voor de val van de regering"

    "Om het met de heren Paul Simon en Art Garfunkel te zeggen: ‘Hello Darkness my old friend / I’ve come to talk with you again’", schrijft hoofdredacteur Bart Eeckhout. "Het ziet ernaar uit dat België weer vertrokken is voor een lange, duistere periode van instabiliteit"

    Hoofdredacteur Bart Eeckhout.Beeld Eva Beeusaert
  27. Marghem (MR) vindt houding Ecolo "absurd"

    Minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) spaarde woensdagochtend voor de start van het overlegcomité haar kritiek op Ecolo niet. Die speelde volgens Marghem een absurde rol in het ontslag van premier Charles Michel.

    "Ik vind het bijzonder dat er in de ochtend een motie van aanbeveling was van Ecolo als steun aan de regering en in de namiddag komt er een motie van wantrouwen. Dat is bijzonder, om niet te zeggen helemaal absurd", verklaart minister Marghem.

    "De crisis komt er uiteraard door andere elementen, zoals het migratiepact en de houding van de N-VA. Ik zeg niet dat het de fout van de oppositie is. Het is een geheel van factoren, maar ik neem akte van de onverantwoordelijke houding van sommigen", zegt de MR-minister. "We zitten in een situatie zonder uitzicht door mensen die geen verantwoordelijkheid nemen tegenover de staat."

    "Of er vervroegde federale verkiezingen komen, weet ik niet. De koning is aan het consulteren en dus wachten we af wat er gebeurt", klinkt het nog.

  28. Het premierschap van Michel hing aaneen van de crisissen: een overzicht van woelige jaren

    Nog voor Michel I van start ging, kreeg ze al het epitheton een kamikazeregering te zijn. De centrumrechtse coalitie laveerde de afgelopen vier jaar effectief van crisis naar crisis, maar kwam – na een intermezzo als minderheidsregering Michel II – definitief ten val. Een overzicht van moeilijke jaren.

    Deze foto van Theo Francken en de ambassadeur van Sudan in ons land deed de regering eigenhandig wankelen in 2017.Beeld BELGA_HANDOUT
  29. Unizo-topman over crisis: “Politici, sta recht, klop het stof van uw kleren en ga aan de slag”

    Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van zelfstandigenorganisatie Unizo, vertolkt de stem van de ondernemers die met verbazing naar de politieke crisis kijken. Deze regering heeft goed werk geleverd, zo klinkt het, net daarom is het spijtig dat ze in het zicht van de eindmeet struikelt over een principekwestie. Nu de val een feit is, is het zaak om snel duidelijkheid te bieden. “Politici, sta recht, klop het stof van uw kleren en ga aan de slag.”

    Danny Van Assche.Beeld BELGIAN
  30. Koning ontvangt eerste partijvoorzitters

    Vanaf 10.15 uur ontvangt koning Filip cdH-voorzitter Benoît Lutgen voor een eerste consultatie. Daarna volgt Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten om 11.30 uur. In de loop van de dag mogen alle partijvoorzitters die een fractie in de Kamer hebben langskomen bij de koning. Concreet gaat het om de partijen N-VA, PS, MR, CD&V, Open Vld, sp.a, Ecolo/Groen en cdH.

  31. Jambon: "Michel maakte wijde bocht naar links"

    Voormalig vicepremier Jan Jambon (N-VA).Beeld Tim Dirven

    "De regering had nooit mogen vallen, maar België had het VN-migratiepact nooit mogen goedkeuren", zegt voormalig N-VA-vicepremier Jan Jambon bij VTM. "We hebben gisteren dan plots een premier gezien die wat betreft alle verworvenheden van de Zweedse coalitie een wijde bocht naar links maakt en zo ver gaat dat hij zelfs de overblijvende partijen in moeilijkheden brengt."

    Jambon ontkent dat zijn partij "chantage" uitvoerde op Michel door het confederalisme opnieuw op tafel leggen. "Grondwetsartikelen voor herziening vatbaar verklaren maakt een eventuele staatshervorming alleen iets gemakkelijker, wij hebben helemaal niet het confederalisme geëist." 

    Ook fractieleider Peter De Roover zei dat vanmorgen al: volgens hem wordt onterecht het beeld opgehangen dat N-VA "onverhoeds een staatshervorming wil doordrukken". "Het opent alleen de mogelijkheid om de volgende legislatuur op zoek te gaan naar een tweederdemeerderheid", luidt het.

    Jambon hoopt dat het parlement de grondwet nog altijd voor herziening vatbaar verklaart voor de verkiezingen, ook nu de regering zijn ontslag heeft aangeboden. Gebeurt dat niet, dan wordt een nieuwe staatshervorming veel moeilijker.

    Ook Jambon wil trouwens zo snel mogelijk verkiezingen. Hij noemt die situatie weliswaar "oncomfortabel, maar een regering die niet kan regeren is dat ook". Als het vastzit is het in een democratie normaal dat je de kiezer laat oordelen."

  32. De Croo: "Niet van plan het land te splitsen"

    Vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) maakte voor de start van het overlegcomité bij premier Michel nogmaals duidelijk dat vervroegde verkiezingen niet aan de orde zijn: "Ik ben niet van plan het land te splitsen." 

  33. Ook in Franstalig België weinig animo voor vervroegde verkiezingen

    Ondertussen spraken ook de Franstalige partijen MR, Ecolo en PS zich uit tegen vervroegde verkiezingen. Langs Vlaamse kant zijn enkel Vlaams Belang en N-VA voorstander.

  34. Crombez: "We wilden motie van wantrouwen intrekken"

    Volgens sp.a-voorzitter John Crombez waren de linkse oppositiepartijen van plan om de motie van wantrouwen tegen de regering weer in te trekken, maar vertrok Michel naar de koning "voor ze de kans" kregen. "Het plan voor de motie was inderdaad klaar, maar door de speech van Michel zijn we van houding veranderd. Het plan was dan ook om de motie in te trekken na de speech", zegt Crombez in VTM Nieuws.

    Volgens Crombez vertrok Michel naar de koning omdat Open Vld het niet eens was met zijn charmeoffensief jegens de linkse partijen.

    Sp.a-voorzitter John Crombez.Beeld BELGA
  35. Partijen schuiven schuld voor regeringsval door naar elkaar

    Het is een ongeschreven wet in de Belgische politiek dat wie de stekker uit een regering trekt – of daar verantwoordelijk voor wordt geacht – de verkiezingen verliest. De eerste dag na de val van de regering wijzen alle partijen dan ook naar elkaar om de perceptie in hun voordeel te keren.

    De linkse oppositie wijst naar de Open Vld van Gwendolyn Rutten. Vlak nadat premier Michel een opening had gemaakt naar de linkse partijen om een motie van wantrouwen af te wenden, stuurde Rutten de volgende tweet de wereld in. Genoeg voor de oppositie om de motie alsnog in te dienen, aldus Crombez.

    Twitter bericht wordt geladen...

    Rutten zelf wijst dan weer naar N-VA, dat eerst een bocht maakte rond het VN-migratiepact, en daarna rond de begroting die de partij niet meer wilde goedkeuren. Ook CD&V wijst naar de Vlaams-nationalisten.

    Bij N-VA wijzen ze vooral naar premier Michel en de andere coalitiepartners, die volgens hen plots een "wijde bocht naar links" maakten. "Wat gebeurt er met een regering als je de N-VA eruit zet? De haarspeldbocht naar links. Met de groeten van Open Vld en CD&V", tweette de partij.

    Officieel was het de motie van wantrouwen van de sp.a en de PS, gesteund door Groen/Ecolo, die Michel deed vertrekken naar de koning.

  36. Peter De Roover (N-VA): "Vervroegde verkiezingen zijn een betere keuze"

    Peter De Roover (N-VA).Beeld Eric de Mildt

    Volgens de N-VA zijn vervroegde verkiezingen "de betere keuze" om "chaos te vermijden". Dat zegt fractieleider Peter De Roover in De ochtend. "Verkiezingen mogen niet gezien worden als gevaar, of als vijand. Wanneer dit het begin is van nog eens vier maanden deze chaotische toestanden, dan denk ik dat naar de kiezer gaan een betere keuze is", klinkt het nog. Al wil hij niet kwijt wat zijn partij de koning zal adviseren. 

    Langs Vlaamse kant pleiten alleen N-VA en Vlaams Belang voor een vervroegde stembusslag. CD&V, Open Vld, Groen en sp.a zijn tegen en willen dus een regering in lopende zaken tot de verkiezingen van 26 mei.

    Arbeidsdeal

    De Roover laat ook een opening om de komende maanden nog afspraken uit de arbeidsdeal goed te keuren in het parlement. "Wij gaan niet in staking. Als we in het parlement dingen zien gebeuren, dan zullen we die bekijken op inhoud en op de manier waarop met de erfenis van Michel I wordt omgesprongen", aldus De Roover. Hij wijst erop dat zijn fractie al voorstellen in het parlement heeft ingediend die een vertaling zijn van de jobsdeal.

  37. Voorlopig weinig animo voor vervroegde verkiezingen

    De meeste partijvoorzitters zijn geen voorstander van vervroegde verkiezingen. Die zouden niets oplossen, omdat er sowieso eind mei opnieuw een stembusslag geprogrammeerd staat voor de Europese en Vlaamse verkiezingen, klinkt het. 

    Enkel Vlaams Belang is expliciet voorstander: "Tijd voor verkiezingen." Tom Van Grieken wordt echter niet geconsulteerd door de koning.

  38. VN-migratiepact wordt nog steeds ondertekend

    Het VN-migratiepact, dat het einde betekende van de Zweedse coalitie, wordt morgen nog altijd ondertekend. Dat meldt de Belgische VN-ambassadeur. "Het feit dat de regering ontslagnemend is, verandert daar niets aan." Waar ging dat pact weer over?

  39. Vlaams Belang: "Tijd voor verkiezingen"

    Voorlopig spreekt enkel Vlaams Belang zich volmondig uit voor verkiezingen. Zowel voorzitter Tom Van Grieken als Antwerps kopstuk Filip Dewinter vinden dat het tijd is om de kiezer te laten spreken. Vlaams Belang wordt echter niet ontvangen bij de koning.

    Twitter bericht wordt geladen...

  40. Rutten: "Onbegrijpelijk dat N-VA begroting niet wou stemmen"

    Gwendolyn Rutten van Open Vld.Beeld Belga

    Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten heeft bij VTM Nieuws en in De ochtend gereageerd op de val van regering-Michel II. Ze betreurt dat N-VA "van tafel weggelopen is voor een niet-bindend pact". 

    Verder zegt de voorzitster dat de N-VA "al een week aan het roepen was dat ze de begroting niet zouden stemmen" en dat dat "onbegrijpelijk" is. "We hebben er samen aan gewerkt, minister van Overtveldt (N-VA) heeft ze zelf verdedigd, en dan zeggen ze dat ze er niet meer aan meedoen."

    Over eventuele vervroegde verkiezingen zei Rutten nog eens: "Gelooft er nu iemand dat als er verkiezingen komen in februari, dat we dan voor mei een regering zouden hebben?"

  41. Ook Groen geen voorstander van vervroegde verkiezingen

    Ook oppositiepartij Groen is geen voorstander van vervroegde verkiezingen. "We hebben al vier jaar verloren, laten we die laatste vijf maanden goed gebruiken. In een regering in lopende zaken kan je ook goede dingen doen", zegt voorzitter Meyrem Almaci in De ochtend. 

    Eerder zei sp.a-voorzitter John Crombez tegen vervroegde verkiezingen te zijn. 

  42. Gaf een tweet van Gwendolyn Rutten (Open Vld) Michel II een laatste duw richting uitgang?

    Twitter bericht wordt geladen...

    Met een ultiem charmeoffensief gericht op de linkse oppositie probeerde Michel zijn minderheidskabinet in de Kamer alsnog te redden. Steilere klimaatambities, een verlaging van de btw op elektriciteit, verhoogde uitkeringen: plots kon het allemaal. 

    Ook tot ontsteltenis van coalitiepartner Open Vld, die bij monde van voorzitter Gwendolyn Rutten algauw benadrukte toch te zweren bij het regeerakkoord en de vastgelegde begroting in een controversiële tweet. Volgens het kabinet-Michel was de demarche doorgesproken, Open Vld leek uit de lucht te vallen.

    De linkse oppositie schoot meteen gaten in de opening van Michel en diende alsnog de motie van wantrouwen in die Michel naar de koning deed vertrekken.

    Twitter bericht wordt geladen...

    Twitter bericht wordt geladen...

    Over haar tweet zegt Rutten bij VTM Nieuws dat het "nooit de bedoeling is geweest om een regering op links" op de been te brengen. 

  43. Crombez: "Beter geen vervroegde verkiezingen"

    Sp.a-voorzitter John Crombez is geen voorstander van vervroegde verkiezingen, zoals hij eerder al stelde. "Het is beter om op de winkel te letten en geen vervroegde verkiezingen te organiseren", zei hij in De ochtend. "Het parlement kan met de regering aan het werk gaan." 

    Volgens Crombez gaf Open Vld de doodsteek voor de regering. Na de opening naar de linkse oppositiepartijen van Michel, klonk er bij Open Vld gemor. "Je kreeg al tegenspraak vanuit de regering tegen de premier nog voor de motie was neergelegd."

  44. Wat is er de komende maanden mogelijk voor Michel II?

    Beeld Francis Vanhee

    Met het aanbieden van het ontslag van zijn regering heeft premier Michel gisteren meteen ook de campagne voor de verkiezingen van 26 mei voor geopend verklaard. In theorie gaat Michel II straks dus in lopende zaken, maar wat is er de komende maanden echt nog mogelijk?

  45. Hoe Michel de ultieme bocht naar links nam om zijn regering te redden

    Premier Michel deed een laatste knieval voor de linkse oppositiepartijen om zijn regering te redden.Beeld Francis Vanhee

    Met een ultiem manoeuvre in de Kamer probeerde premier Charles Michel (MR) zijn minderheidskabinet nog te redden. Maar de linkse oppositie ging niet in op zijn avances. En Open Vld voelde zich bedrogen.

  46. Kitir (sp.a): “Niemand heeft gezegd dat we nieuwe verkiezingen willen”

    Sp.a-fractieleider Meryame Kitir dreigde als eerste met een motie van wantrouwen. Ze kreeg steun van zusterpartij PS en de groenen, en dwong zo premier Charles Michel (MR) naar de uitgang. "Plots gaf Michel toe dat we vier jaar lang juist zaten met onze kritiek."

  47. Dit is het moment waarop Michel het ontslag van de regering aankondigt

    Premier Michel stond rond 19.45 uur recht in de Kamer om het ontslag van zijn regering aan te kondigen. Dat deed hij kort nadat de socialistische en groene partijen een motie van wantrouwen tegen zijn minderheidsregering hadden ingediend. Dit is de aankondiging van de premier.

  48. Einde van Michel II

    Premier Michel verlaat de Kamer nadat hij aankondigde het ontslag van de regering te zullen aanbieden.Beeld Francis Vanhee

    Premier Michel heeft het ontslag van zijn regering aangeboden. Het minderheidskabinet Michel II heeft amper tien dagen standgehouden. Dat betekent evenwel niet dat er vervroegde verkiezingen zitten aan te komen.