Nog vier kandidaten voor job van nieuwe NMBS-baas

© blg

Het headhunterskantoor Odgers Berndtson heeft federaal minister van Mobiliteit François Bellot een shortlist overgemaakt met vier kandidaten om Jo Cornu op te volgen aan het hoofd van de NMBS. Dat verklaarde de minister in de bevoegde Kamercommissie.

Eind juni kreeg Bellot de opdracht om een nieuwe CEO te zoeken voor de NMBS nadat Jo Cornu had laten weten dat hij zijn mandaat niet tot het einde wou uitdoen. Daarop maakte het kantoor Odgers Berndtson een longlist op van kandidaten - die niet aan de minister werd overgemaakt - die onderworpen werden aan een assessment. Op basis daarvan werd een shortlist opgemaakt die wel aan de minister werd bezorgd. De lijst werd omwille van de begrotingswerkzaamheden nog niet aan het kernkabinet overgemaakt, verduidelijkte minister Bellot nog.

© BELGA

François Bellot wilde niet ingaan op de namen die op de lijst staan. Eén van de namen die circuleren is die van Sophie Dutordoir, de gewezen topvrouw van Electrabel.

Minimale dienstverlening

De minister van Mobiliteit herhaalde in commissie nog dat de sociale partners tot eind dit jaar de tijd krijgen om een voorstel uit te werken rond de minimale dienstverlening bij de spoorwegen. Hij zal deze oplossing evalueren en indien nodig een “eigen initiatief nemen”, zo antwoordde hij op vragen van Sabien Lahaye-Batteu (Open VLD), Gwenaëlle Grovonius (PS) en Marco Van Hees.

“Het einde van het jaar lijkt me een geschikt moment om het resultaat van het sociaal overleg te evalueren aangezien de oorspronkelijk deadline op 31 december 2015 was vastgelegd. Als er geen resultaat is, kan een initiatief in de zin van het regeerakkoord genomen worden”, aldus nog de minister.

Eind mei lichtten vertegenwoordigers van de openbare vervoersmaatschappij verschillende scenario’s in geval van staking voor aan het parlement. Het overleg binnen de NMBS loopt nog. “De regering is op geen enkel ogenblik tussengekomen. Het is de sector die vandaag aan zet is”, benadrukte Bellot.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen