Direct naar artikelinhoud
Terreur

Zware politiebewaking bij voorbereidende zitting van proces aanslagplegers Joods Museum

Zware politiebewaking bij voorbereidende zitting van proces aanslagplegers Joods Museum
Beeld BELGA

Het Brusselse hof van assisen houdt vandaag een voorbereidende zitting voor het proces over de aanslag op het Joods Museum. Dat proces gaat op 7 januari van start met de loting van de 12 juryleden en de 12 vervangende juryleden. Vandaag wordt de identiteit van de twee beschuldigden, Mehdi Nemmouche en Nacer Bendrer, gecontroleerd en beslist het hof, in overleg met de partijen, welke getuigen zullen opgeroepen worden. Voor het proces gelden strenge veiligheidsmaatregelen.

Op de eerste zitting van het Brusselse assisenhof wordt enkel de agenda van de latere zittingen bepaald. Beschuldigden Mehdi Nemmouche en Nacer Bendrer zijn aanwezig, maar weigeren in beeld gebracht te worden. Ze hebben zich wel geïdentificeerd. Nemmouche wordt bijgestaan door drie advocaten: meesters Sébastien Courtoy, Henri Laquay en Virginie Taelman. Nacer Bendrer heeft meester Gilles Vanderbeck en de Franse advocaat Julien Blot als advocaten.

Aan de kant van de burgerlijke partijen wordt het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia bijgestaan door meesters Christophe Marchand en Dounia Alamat, en de Association Française des Victimes du Terrorisme door meester Guillaume Lys en een Franse advocaat. De familie Riva heeft zich ook burgerlijke partij gesteld, met onder meer meesters Marc Libert en Pierre Legros als advocaten. Meesters Michèle Hirsch en Elodie Jacques zijn de advocaten voor het Coördinatiecomité van Joodse Organisaties in België, terwijl meesters Adrien Masset en Maxime Nardone optreden voor het Joods Museum. 

Zware politiebewaking bij voorbereidende zitting van proces aanslagplegers Joods Museum
Beeld BELGA

De aanslag op het Joods Museum op 24 mei 2014 eiste vier levens. Een stel Israëlische toeristen, Emanuel (54) en Miriam (53) Riva, en de 66-jarige Française Dominique Chabrier, vrijwilligster in het museum, stierven ter plekke. De 25-jarige museummedewerker Alexandre Strens overleed op 6 juni.

Een week na de aanslag werd de vermoedelijke schutter opgepakt, Mehdi Nemmouche, en in de maanden nadien nog een tweede verdachte, Nacer Bendrer. In de loop van het onderzoek kwam nog een derde verdachte in het vizier van de speurders, Mounir Atallah, maar die man werd door de kamer van inbeschuldigingstelling buiten vervolging gesteld.

Assisen

In april besliste de kamer van inbeschuldigingstelling dat Mehdi Nemmouche en Nacer Bendrer voor het Brusselse assisenhof moeten terechtstaan voor hun beweerde aandeel in de aanslag. Nemmouche zit sinds enige tijd in de gevangenis van Leuze-en-Hainaut terwijl Bendrer in Frankrijk in de gevangenis zit voor andere feiten maar beide mannen worden naar een gevangenis in het Brusselse overgebracht voor de duur van het proces. Dat proces zal onder strenge veiligheidsmaatregelen plaatsvinden. Zowel de parking als de straten rond het justitiepaleis zullen afgesloten worden en de toegang tot het paleis en het proces wordt streng gecontroleerd.

De volgende fase in het proces is de samenstelling van de jury, die op 7 januari zal plaatsvinden. 200 burgers zijn daarvoor uitgeloot en uit hen zullen de 12 juryleden en de 12 vervangende juryleden geloot worden. Op 10 januari neemt het proces dan echt zijn aanvang, voor een periode van zes tot acht weken. 

Advocaten vragen uitstel

De advocaten van Nemmouche hebben hun eerste bezwaren opgeworpen over de organisatie en het verloop van het proces over de terreuraanslag. Zo vragen ze onder meer uitstel omdat het federaal parket te elfder ure nog bijkomende stukken heeft neergelegd. Ook met de voorgestelde getuigenlijst en de bewaking van hun cliënt hebben ze problemen.

“Volgens mails die we op 5 en 7 december van de griffie hebben gekregen, zijn er in december nog stukken neergelegd, onder meer over de beweerde verkenning door onze cliënt”, zei meester Sébastien Courtoy. “Die onderzoeken zijn in juni gevraagd en het federaal parket heeft een leger onderzoekers. Waarom moet dat dan pas neergelegd worden, vijf dagen voor wij onze getuigenlijst moeten indienen en een tegenexpert kunnen vragen? Die stukken hadden een jaar geleden al aan het dossier kunnen gevoegd worden.”

Volgens meester Henri Laquay heeft het federaal parket sinds de doorverwijzing door de kamer van inbeschuldigingstelling, in april 2018, zeven maanden de tijd gehad om het hele dossier in te studeren.

“Wij hebben pas in oktober een kopie van het dossier gekregen”, zei de advocaat. “Dat zijn slechts tweeëneenhalve maand.”

De verdediging vraagt dan ook een uitstel van 15 dagen. Als ze dat uitstel krijgt, zou de verdediging laten noteren dat haar rechten volledig gewaarborgd zijn.

“Onze cliënt laat ook opmerken dat hij het gezag van dit hof volledig erkent”, voegde meester Courtoy nog toe. “Maar als zijn rechten niet gerespecteerd worden, zal hij voor eeuwig zijn mond houden.”

De advocaat had ook een berg kritiek op het federaal parket, dat een verrottingsstrategie zou voeren en lekken naar de pers zou organiseren, en op de veiligheidsmaatregelen die voor het proces genomen zijn. Zo vinden ze het bedenkelijk dat Mehdi Nemmouche in de zittingszaal continu bewaakt wordt door twee gemaskerde agenten.

De advocaat van Nacer Bendrer, meester Gilles Vanderbeck, begreep naar eigen zeggen de vraag tot uitstel maar sloot er zich niet bij aan.

“Mijn Franse medepleiters hebben hun vliegtuigreizen voor dit proces al vastgelegd, een uitstel zou hen in de problemen brengen”, klonk het.

Parket: “Geen kwade trouw”

Volgens het federaal parket heeft de verdediging tijdig kennis kunnen nemen van het dossier en zijn de laatste stukken eind juli al aan het dossier gevoegd. Van enige kwade trouw is dan ook geen sprake, aldus advocaat-generaal Yves Moreau.

“Begin december is wel nog een verslag van de wetsarts gevoegd maar dat gebeurde omdat de wetsarts het pas toen heeft ingediend”, zei de magistraat. “Daarnaast is er nog een verslag van de politie maar ook dat was een onderzoeksdaad die niet door het federaal parket gevraagd was. We zijn zo eerlijk geweest om dat meteen te voegen en het niet plots op de zitting uit onze mouw te toveren.”

“De advocaten van Mehdi Nemmouche treden ook al jaren voor hem op en zijn al jaren advocaat”, ging de magistraat verder. “Ze weten hoe de procedure in elkaar zit en hoe de zaken werken. In een assisendossier krijgt het openbaar ministerie altijd vroeger toegang tot het dossier, omdat het nu eenmaal een akte van beschuldiging moet opstellen. Bovendien hebben ze nu nog drie weken om het dossier voor te bereiden, voor het proces van start gaat.”

“Boekhouders op citytrip, geen Mossad-agenten”

Meester Adrien Masset, de advocaat van het Joods Museum, verzette zich tegen een uitstel: “En als de verdediging een tegenexpert wil raadplegen over de beelden over de beweerde verkenning, dan heeft ze daar de tijd voor tot het einde van het proces.”

“De verdediging wil van deze terreuraanslag een gerichte moordaanslag op Emanuel en Miriam Riva maken, omdat ze zogezegd voor de Mossad werkten”, zei de advocaat van de familie Riva. “Zij waren een koppel boekhouders dat op citytrip was, niets meer.”

Ook de andere burgerlijke partijen verzetten zich tegen een uitstel en wezen erop dat Medhi Nemmouche steeds elke medewerking met het onderzoek heeft geweigerd maar het dossier wel op zijn duimpje blijkt te kennen.

Het assisenhof doet om 14.00 uur uitspraak over de getuigen die de verschillende partijen willen laten oproepen, en over het gevraagde uitstel.