© RR

Onderzoek naar dodelijke studentendoop mogelijk verplaatst: zoon van rechter was aanwezig bij de feiten

Het Openbaar Ministerie vraagt om het onderzoek naar de studentendoop van studentenclub Reuzegom te verplaatsen naar een andere rechtbank. In het onderzoek kwam aan het licht dat de zoon van een rechter bij de rechtbank van eerste aanleg in Antwerpen aanwezig was op de doop. De jongeman is lid van het presidium van de omstreden studentenclub.

jtp, phu

“Het is de taak van het openbaar ministerie om er voor te zorgen dat een onderzoek in alle sereniteit gevoerd kan worden. In dit onderzoek is aan het licht gekomen dat er een familiale band bestaat tussen een lid van de betrokken studentenclub en een rechter bij de rechtbank van eerste aanleg Antwerpen”, zo laat het parket weten in een persbericht.

Uit welingelichte bron werd vernomen dat de zoon van een rechter lid was van het presidium van de ondertussen ontbonden studentenclub Reuzegom. In die hoedanigheid was de jongeman ook aanwezig tijdens de fatale feiten.

Omdat de feiten plaatsvonden in een afgelegen chalet in het Kempense Vorselaar wordt het onderzoek gevoerd door de rechtbank van eerste aanleg Antwerpen, afdeling Turnhout, dat sinds de hervorming van 1 april 2014 onder de rechtbank van eerste aanleg Antwerpen valt.

Op basis van artikel 542 van het wetboek van strafvordering kan een zaak van een rechtbank naar een andere rechtbank worden verwezen door middel van een verzoekschrift aan het Hof van Cassatie. Na het ontvangen van het verzoekschrift doet het Hof van Cassatie onmiddellijk een uitspraak over de ontvankelijkheid. Als het verzoek ontvankelijk is, wordt binnen de acht dagen een datum bepaald voor de behandeling van het verzoekschrift. Dat moet uiterlijk binnen de twee maanden na het ontvangen van het verzoekschrift gebeuren.

In afwachting van een beslissing van het Hof van Cassatie loopt het onderzoek verder, zodat de continuïteit van het onderzoek niet in het gedrang gebracht wordt.

Visolie

Tijdens de studentendoop, op woensdag 5 december, werden drie “schachten” onwel toen ze een reeks opdrachten moesten uitvoeren in een bosrijke omgeving in Vorselaar. Ze werden naar het ziekenhuis gebracht, waar de toestand van één van hen, de 20-jarige Sanda Dia uit Edegem, kritiek bleek. De jongeman overleed twee dagen later in het ziekenhuis.

Op de volledige resultaten van de autopsie is het allicht nog enkele weken wachten, maar mogelijk speelden onder meer onderkoeling en een verhoogd zoutgehalte in het bloed door de inname van grote hoeveelheden visolie een rol.

“Onterende behandeling”

De twee andere slachtoffers kwamen er wel weer bovenop en dienden een klacht in tegen onbekenden, omdat nog zal moeten blijken wie als rechtstreeks betrokken kan worden beschouwd. Het parket was intussen ook al een onderzoek gestart naar feiten van onterende behandeling, toediening van schadelijke stoffen en onopzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg.

Studentenclub Reuzegom, die al geen onbesproken reputatie had, verloor al snel na het nieuws zijn erkenning door Seniorenkonvent Leuven, de koepelorganisatie van de Vlaamse jongensstudentenclubs verbonden aan de Katholieke Universiteit Leuven. De leden beslisten de club intussen te ontbinden, waardoor ze ook niet aanwezig waren op het overleg met rector Luc Sels waar alle studentenclubs van Seniorenkonvent Leuven het doopcharter van de KU Leuven ondertekenden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer