Politie pakt nog twee transmigranten op die uit truck in Tessenderlo vluchtten

De politie kreeg donderdagochtend een oproep over transmigranten in een vrachtwagen in Tessenderlo. Ze gingen ter plaatse en konden samen met de lokale politie acht mannen arresteren. Later op de dag werden er nog twee opgepakt. In totaal zaten er zo’n 15 transmigranten in de laadruimte van de truck.

De politie kreeg donderdagmiddag ook een melding binnen dat er twee transmigranten gesignaleerd waren in de buurt van bloemenzaak Thomas in Kuringen, vlak langs de afrit van de E313. Een ploeg ging ter plaatse, maar kon niets of niemand aantreffen.

ZB

LEES OOK. Vijf vragen en antwoorden over transmigratie: “De groep in Tessenderlo ging nog lopen voor politie, maar dat gebeurt alsmaar minder”

LEES OOK. Chauffeur merkt transmigranten op in laadruimte: “Ik had veel schrik, je weet niet wat je te wachten staat”

“Het ging om jonge Eritreeërs, onder wie ook minderjarigen”, zegt Geert Wouters van de lokale politie Beringen-Ham-Tessenderlo. “Een deel van hen werden overgebracht naar het commissariaat van Beringen en de andere zijn rechtstreeks overgebracht naar de federale politie in Hasselt ter identificatie”. Zij worden later vandaag overgebracht naar 127bis in Steenokkerzeel, om dan waarschijnlijk het land uitgezet te worden.

Actieplan

“Recent hebben we samen met de federale politie een actieplan opgezet om regelmatige controles uit te voeren op transmigranten in de nabijheid van de autosnelwegparkings”, aldus Wouters. “De samenwerking met de federale politie verloopt goed en vlot. We volgen de situatie op de voet en indien we merken dat er zich opnieuw een probleem stelt zullen we terug samenkomen met de taskforce die hiervoor in het leven is geroepen. Het incident is volgens mij niet een probleem van de snelwegparking in Tessenderlo maar eens structureel probleem. Daarvoor zijn dit soort samenwerkingen van cruciaal belang”.

De politie arresteerde donderdag tien illegale vluchtelingen op één dag. De transmigranten werden aangetroffen in de buurt van het benzinestation aan de autosnelweg E313 in Tessenderlo. Enkele mannen konden ter plaatse opgepakt worden. Even later werd in de wijk Terlaak in Tessenderlo nog iemand gearresteerd. Ook in de buurt van de nieuwe brug aan de Hyundailaan en aan de met water gevulde opvangbekken.

Bewakingsteams op snelwegparkings

“We nemen reeds verschillende maatregelen”, zegt Sep Vandijck van Agentschap Wegen en Verkeer. “Voor de veiligheid van de bezoekers worden regelmatig controles uitgevoerd door onze toezichters op de verlichting, omheining en het groenbeheer. De parkings zijn volledig omheind om de achterliggende straten niet te kunnen bereiken. Maar we beheren ook een contract voor de inzet van bewakingsteams op snelwegparkings in Vlaanderen. Deze teams worden op het terrein aangestuurd door de Federale Politie, afhankelijk van de noden.”

Procedure

Volgens de federale politie Limburg verschuift het fenomeen van de transmigranten naar Limburg. En dat zou het gevolg zijn van de strengere controles op snelwegparkings in de rest van Vlaanderen, meer bepaald in West en Oost Vlaanderen. “We hebben een sterk vermoeden dat de mensensmokkelaars de illegale vluchtelingen droppen in de buurt van een snelwegparking”, zegt commissaris Wouter Apers van de federale politie Limburg. “Dit fenomeen speelt zich voornamelijk af in West- en Oost-Vlaanderen inderdaad omdat daar ook de grens met Frankrijk is. Maar we zien wel een verschuiving naar Limburg. Wellicht komt dat doordat er op die snelwegparkings door de overheid wordt ingezet op meer toezicht ”. Transmigratie is één van de meest winstgevende bedrijvigheden voor mensensmokkelaars. “Vanwaar ze vertrekken maakt voor de transmigranten niet veel uit.”

Het zijn de mensen van De Cel Patrouille & Toezicht (CPT) van de federale politie die op de autosnelweg alle gerechtelijke dossiers afhandelen. De cel is in het leven geroepen om gerechtelijke zaken, waarvan transmigratie er één is, af te handelen. Op nationaal niveau werden er voor Limburg zes politiemensen aangeduid. Op dit moment is de cel, alsook de federale wegpolitie Houthalen onderbemand. “Als er een melding bij ons binnenkomt over mogelijke transmigranten dan kijken we op dat moment welke ploegen er zijn aangemeld”, zegt commisaris Apers. “Omdat er vanmorgen niemand beschikbaar was van de cel CPT hebben de inspecteurs van de wegpolitie de interventie uitgevoerd samen met collega’s van Hasselt. We zijn blij met de komst van de cel CPT maar we stellen wel vast dat in de realiteit het vaak roeien is met de riemen die je hebt”.

Vernieuwing consessie parking Total

“Het enige wat wij kunnen doen is de melding maken bij de politie”, zegt Total Belgium-woordvoerder Pascal de Crem. “Wij zijn niet bevoegd om de chauffeurs aan te spreken of om maatregelen te nemen tegen transmigranten. “Er zijn hier twee concessies. Eén waarop het benzinestation en de shop staan en die is van ons. En de andere kant, de parking, die is niet van ons. We houden er rekening bij de vernieuwing van de consessie”.

Burgemeester: “Het gaat hier om mensen”

“We hebben dit nu al een paar keer aan de hand gehad in onze politiezone”, zegt burgemeester Fons Verwimp (s.pa) van Tessenderlo. “In eerste instantie gaan we dit binnen het politiecollege bespreken en vragen of wij meer bijstand krijgen van andere korpsen. En daarna kunnen we ons eventueel richten tot de minister van binnenlandse zaken voor extra maatregelen. De frustratie is dat onze mensen alle inspanningen doen om de transmigranten op te pakken om daarna te horen dat ze ‘s anderdaags werden vrij gelaten. De vraag stelt zich: ’Wat is het nut hiervan?’. Maar we moeten niet vergeten dat het hier om mensen gaat en die moeten op een menswaardige en correcte manier behandeld worden. Ze moeten zo vlug mogelijk geïnformeerd worden of ze hier mogen blijven of niet. We stellen nu vast dat ze vaak zonder hen te begeleiden de wijde wereld worden ingestuurd.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer