Koning Filip aanvaardt ontslag van regering-Michel, De Wever betreurt dat er geen vervroegde verkiezingen komen

© epa-efe/photo news

Koning Filip heeft het ontslag van de regering aanvaard en heeft haar belast met de afhandeling van de lopende zaken. Dat meldt het Paleis vrijdag nadat onze vorst zijn consultaties heeft afgerond. N-VA-voorzitter Bart De Wever betreurt dat er geen vervroegde verkiezingen komen. “We zullen nu moeten zorgen dat het land bestuurbaar blijft. Ik ga me constructief opstellen.”

mtm, tvb

LEES OOK. De Brexit onderhandelen of geld uitdelen voor Music for Life. Wat kan regering in lopende zaken nog allemaal doen? (+)

Er komen dus geen vervroegde verkiezingen. Dat lag in de lijn der verwachtingen, nadat premier Charles Michel dinsdag het ontslag van zijn regering bij de koning had aangeboden.

“De koning heeft het ontslag van de regering aanvaard en heeft haar belast met de afhandeling van de lopende zaken. Hij stelt vast dat er een politieke wil bestaat om het goede beheer van het land te garanderen tot de volgende verkiezingen”, luidt het. De koning vraagt Kamervoorzitter Siegfried Bracke en premier Michel hem geregeld op de hoogte te houden over de vooruitgang van de werkzaamheden in het kader van de lopende zaken.

Koning Filip bevestigt zijn vertrouwen in de politieke verantwoordelijken en de instellingen. Hij vraagt hen “een gepast antwoord te bieden op de economische, budgettaire en internationale uitdagingen, en om tegemoet te komen aan de verwachtingen van de bevolking onder meer op sociaal en milieuvlak”. Het lijkt er daarmee op dat het protest van de gele hesjes en de grote klimaatmars hun weg hebben gevonden naar de consultaties op het Paleis, net als de nakende Brexit.

LEES OOK. Wat betekent de val van de regering voor jouw loon? En moet iedereen nu werken tot zijn 67ste? (+)

Kernkabinet bijeen in Lambermont

Premier Charles Michel heeft sinds 12.30 uur het kernkabinet bijeengeroepen, na zijn onderhoud bij de koning en de opdracht die zijn regering kreeg om de lopende zaken af te handelen. De vergadering vindt plaats in de Lambermont, de ambtswoning van de eerste minister.

Bart De Wever heeft al gereageerd op het ontslag van de regering. “Ik betreur dat er geen vervroegde verkiezingen komen”, aldus de voorzitter van N-VA. “Maar nu zullen we ervoor moeten zorgen dat het land bestuurbaar blijft. Geen stilstaande zaken. Ik ga me constructief opstellen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen