Direct naar artikelinhoud
Regeringscrisis

"Politieke spelletjes met een puur electoraal doel": N-VA legt woonstbetredingen op tafel voor lopende zaken

Peter De Roover.Beeld BELGA

Het minderheidskabinet Michel II gaat verder in lopende zaken. N-VA toont zich bereid om te praten. Althans over de onafgewerkte dossiers van Michel I. Tegelijk legt de partij het toxische dossier van de woonstbetredingen weer op tafel.

De ministers van Michel II zaten vanmiddag samen. Nu de koning het ontslag van het minderheidskabinet heeft aanvaard, moeten zij op zoek naar een nieuw plan van aanpak. In de komende maanden, tot aan de verkiezingen in mei 2019, zal de regering immers op het parlement aangewezen zijn om nog beleid te voeren.

Tijdens het overleg zijn alvast twee zaken afgesproken. Naast Sophie Wilmès (MR) zal voortaan nog een tweede minister instaan voor het contact met het parlement. En de regering in lopende zaken gaat met Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) overleggen over een geschikte modus operandi. “We moeten opletten dat we niet verzanden in een kakofonie van voorstellen en initiatieven”, klinkt het. “Als we nog serieus werk willen leveren, is er een duidelijke marsrichting nodig.”  

Of de arbeidsdeal – het belangrijkste onafgewerkte project van Michel I met daarin de degressiviteit van de werkloosheidsuitkering – er nog door komt, kan bevoegd minister Kris Peeters (CD&V) niet zeggen. “Mijn huiswerk is afgeleverd, we gaan nu rustig bekijken hoe we dat zullen aanpakken met het parlement, de sociale partners en de regering.” Om de arbeidsdeal te stemmen, lijkt de steun van de N-VA nodig.

“Mijn partij staat open voor een discussie”, reageert Peter De Roover, de N-VA-fractieleider in het federaal halfrond. “We hebben deze week al een eerste pakket wetsvoorstellen neergelegd rond onder meer de degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen, de startersjobs, bestuurlijke handhaving en de pensioenval.” 

‘Ik geef toe dat dit voorstel wellicht het minste kans op slagen heeft, maar je weet maar nooit welke meerderheden zich de komende tijd zullen vormen’

Opmerkelijk: oud-staatssecretaris voor Asiel Theo Francken dient een voorstel in rond de woonstbetredingen, de omstreden wet over huiszoekingen bij illegalen die op het laatste moment werd begraven door Michel I na intern protest binnen de MR.

Een provocatie? “Ik geef toe dat dit voorstel wellicht het minste kans op slagen heeft, maar je weet maar nooit welke meerderheden zich de komende tijd zullen vormen. Sowieso was het dossier eigenlijk al goedgekeurd op de ministerraad. Het belangrijkste is dat wij willen werken binnen de erfenis van Michel I. Niet meer, niet minder.”

Binnen Michel II is men minder opgezet met het initiatief. “Dit zijn kleine politieke spelletjes met een puur electoraal doel”, zegt een regeringsbron. 

Vervroegde verkiezingen

Premier Charles Michel (MR) bood dinsdagavond het ontslag van zijn regering aan nadat duidelijk werd dat zijn minderheidskabinet geen steun genoot in het parlement. Koning Filip hield zijn antwoord drie dagen in beraad. 

Normaal gesproken komen er geen vervroegde verkiezingen. Het ontslag van de regering volstaat daarvoor niet. Pas als het parlement zichzelf ontbindt, moet binnen de 40 dagen een stembusgang worden georganiseerd. Aangezien de meeste partijen geen vervroegde verkiezingen willen, lijkt de kans klein dat die er komen. Alleen de N-VA en het Vlaams Belang stuurden hier deze week op aan.

‘Laat ons nu de komende maand bekijken of er überhaupt nog bestuurd kan worden door deze regering in lopende zaken’
Peter De Roover (N-VA)

“Het uitrekken van lopende zaken over vijf maanden is een erg ‘creatieve’ oplossing”, zegt De Roover. “Krachtdadig bestuur zal er niet meer inzitten. Maar laat ons nu de komende maand bekijken of er überhaupt nog bestuurd kan worden door deze regering in lopende zaken. Als dat niet het geval is, moeten we serieus blijven en verkiezingen niet als het ultieme kwaad aanzien.”

Michel verlaat het paleis, kort daarna heeft de koning het ontslag aanvaard.Beeld REUTERS