Direct naar artikelinhoud
Standpunt

Ninove heeft een Bart Somers nodig

Bart Eeckhout.Beeld Eva Beeusaert

Bart Eeckhout is hoofdredacteur van De Morgen. 

Beleeft de democratie in Ninove een zwarte dag, zoals Guy D’Haeseleer namens Forza Ninove beweert? Dat valt nogal mee.

Voor wie bezorgd is om de rechtsstaat is het in de oppositie houden van verkiezingswinnaar Forza wellicht zelfs een goede zaak. Niet dat meneer D’Haeseleer meteen een autoritair regime zou gaan invoeren – die macht hebben burgemeesters niet, en gelukkig maar. Maar gelet op de xenofobe propaganda en programmapunten, zou hij toch aan de gelijkwaardige behandeling van burgers knabbelen.

Is het democratisch wel verantwoord om de veruit grootste partij van de stad naar de oppositie te verwijzen? Er is alleszins niks op tegen. Forza Ninove had ruim de kans om de meerderheid plus één zetel rond zich te verzamelen. 

Dat is niet gelukt. Kan gebeuren als je al je gesprekspartners voorstelt als zakkenvullers en postjespakkers. Best een bijzonder verwijt overigens als je eigen recentste tussenkomst als ruim vergoede volksvertegenwoordiger in het Vlaams Parlement toch ook alweer van september 2017 geleden is en een mopje van één zin betreft.

Forza Ninove had ruim de kans om de meerderheid plus één zetel rond zich te verzamelen. Dat is niet gelukt

Minder nobele gezicht

De huidige coalitie beschikt wel over een democratisch gelegitimeerde meerderheid. Simpel. Dat de totstandkoming van die meerderheid niet fraai verlopen is, klopt wel. Op dorps- of stadsniveau toont politiek wel vaker zijn minder nobele gezicht.

In 2012 werd in Kortrijk Stefaan De Clerck met zijn CD&V als veruit grootste partij toch in de minderheid gesteld door een coalitie rond Open Vld’er Vincent Van Quickenborne. Daar werd toen ook schande van gesproken. Zes jaar later overvleugelt burgemeester Van Quickenborne alle tegenstand. Niemand, behalve de familie De Clerck, die in Kortrijk nog piept over een zwarte dag voor de democratie.

In Ninove is de situatie niet anders. Het Kortrijkse voorbeeld toont wel de immense opdracht waar het Ninoofse bestuur voor staat. De nieuwe coalitie zal moeten aantonen dat ze tot ander en beter bestuur in staat is dan wat de voorbije jaren op de mat werd gelegd.

Hooligans

De omstandigheden zijn op zijn zachtst gezegd uitdagend. Natuurlijk zal het Vlaams Belang al zijn middelen nu inzetten om te pogen de poreus geworden dijk in Ninove te doorbreken. Natuurlijk zal Dries Van Langenhove zijn circus van extreemrechtse hooligans naar Ninove verhuizen. En wie weet vindt Theo Francken er ook nog wat van.

Onder zo’n druk raakt een politicus al eens verlamd of bevangen door het idee de winnende formule te kopiëren. Dat zou tweemaal fout gedacht zijn. Angst en imitatiedrang zijn slechte raadgevers.

Falen is geen optie in Ninove, maar niets is onmogelijk. Toen Bart Somers (Open Vld) in 2001 burgemeester werd, was Mechelen een sombere, uitgewoonde stad, met Vlaams Blok als grootste partij. Vandaag is de grootste bedreiging in Mechelen dat de stad bezwijkt onder haar eigen succes. Ninove heeft geen softe variant van Guy D’Haeseleer nodig. Ninove heeft een Bart Somers nodig.

Onder druk raakt een politicus al eens verlamd of bevangen door het idee de winnende formule te kopiëren. Maar angst en imitatiedrang zijn slechte raadgevers