Het schilderij 'Kindermoord in Bethlehem' van Peter Paul rubens.
Volledig scherm
Het schilderij 'Kindermoord in Bethlehem' van Peter Paul rubens. © Art Gallery of Ontario

Vandaag is het de ‘Dag van de Onnozele Kinderen’: wat wordt er precies gevierd op die dag?

Tijdschrift 'Traditie'/immaterieel erfgoedIn Engeland heet het ‘Childermas’ of ‘the feast of the Holy Innocents’, in Frankrijk noemt men het ‘le jour des Saints Innocents’ en in Duitsland staat het bekend als ‘Kindertag’. In België wordt het ‘Dag van de Onnozele Kinderen’ genoemd. Waar komt deze vreemd genoemde feestdag die we op 28 december vieren vandaan?

6 reacties

  • Paul Winters

    5 jaar geleden
    Herodes heeft zijn eigen zonen laten vermoorden omdat hij schrok had voor zijn troon, dus waarom zou hij dan andere gespaard hebben
  • Juliaan Van Reeth

    5 jaar geleden
    @jan verbruggen: Geloof je dat echt? Herodes was de handpop van de Romeinen. Bovendien: geen enkele Romeinse geschiedschrijver zoals Titus Livius,Tacitus, Suetonius, e.a. maken gewag van die zgn. kindermoord. Indien de Romeinen ontdekt hadden dat Herodes massaal baby's liet vermoorden dan hadden ze hem stante pede gekruisigd.
  • Eric Grosemans

    5 jaar geleden
    Het is wat het is, een verhaal, het hoeft niet waar te zijn, net als die fameuze ster er nooit geweest is. Die evangelisten waren er per slot van rekening ook niet bij. Het is trouwens alleen Matheus die het daarover heeft, de drie andere niet. Moest het echt gebeurd zijn zouden de andere, en ook geschiedschrijvers daarover berichten. Die volkstelling die gehouden zou worden is er ook nooit geweest.
  • jan verbruggen

    5 jaar geleden
    Natuurlijk zal de Joodse schrijver Flavius Josephus daar niet over reppen. Herodes was immers zelf een Joodse koning die het toenmalige Palestina onder de knoet hield en niet duldde dat iemand hem van de troon zou stoten. Het bestaan van Jezus van Nazareth wordt door de Joden nog steeds verguisd omdat hij rebelleerde tegen de Joodse Hiërarchie en gewoontes.
  • Johan Gorris

    5 jaar geleden
    Juliaan tuurlijk heel de geschiedenis van het mensdom werd op schrift bijgehouden. Over 2000 jaar zal men ook veel Dingen niet terug vinden over onze vorsten.