Direct naar artikelinhoud
Buitenland

Ex-commissaris mensenrechten steunt verhaal Dubai in verdachte verdwijning van prinses Latifa

Sheikha Latifa bint Mohammed bin Rashid Al-Maktoum (L) en Mary Robinson (R).Beeld AFP

Een voormalig VN-commissaris heeft Dubai gesteund in hun verhaal rond de verdachte verdwijning eerder dit jaar van prinses Latifa, dochter van de premier van de Verenigde Arabische Emiraten, tot groot ongeloof van mensenrechtenorganisaties. 

Mary Robinson, de voormalige VN-Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, zei in een interview met BBC Radio dat Sheikha Latifa een “geconflicteerde jongedame” is en dat de prinses “spijt heeft van de video waarin ze verwijst naar opsluiting en marteling”. Robinson voegde er nog aan toe dat Latifa nu de “liefde en medische zorg krijgt die ze nodig heeft”. Zorgwekkend, zeggen verschillende mensenrechtenorganisaties.

“Iedereen die bekend is met prinses Latifa’s verhaal en heeft geluisterd naar het BBC-interview vandaag, zal inzien hoe Mary Robinson bijna letterlijk afleest uit het script van Dubai”, zegt Radha Stirling, hoofd van mensenrechtenorganisatie Detained in Dubai. “Deze ontmoeting met Robinson stelt me helemaal niet gerust dat Sheikha Latifa nu verlost is van het jarenlange misbruik waar ze me over vertelde.”

Internationale rechtenorganisatie

Ook internationale rechtenorganisatie Guernica 37 heeft bezorgdheid geuit over de uitspraken van de voormalige VN-commissaris. “Het lijkt erop dat mevrouw Robinson, na een korte ontmoeting, heeft geconstateerd in welke staat Sheikha Latifa is en dat ze de geschikte zorg daarvoor krijgt. Zonder enige medische of psychiatrische vooropleiding is het ons onduidelijk waarop deze uitspraken gebaseerd zijn”, zo luidt hun verklaring.

De 33-jarige prinses zou geprobeerd hebben in maart, eerder dit jaar, naar het buitenland te ontsnappen, maar werd onderschept in India en teruggebracht naar Dubai. Daarna bleef het maandenlang stil rond de prinses en verschillende rechtenorganisaties eisten een verklaring. Daarop volgden de bewuste foto’s van Sheikha Latifa aan tafel met Mary Robinson.

Sheikha Latifa (L) naast Mary Robinson (R).Beeld AP