© REUTERS

Humanitair bestand in Aleppo van start: burgers kunnen stad verlaten

In de noordelijke Syrische metropool Aleppo is donderdagmorgen sinds 07.00 uur Belgische tijd een humanitair bestand van elf uur van kracht. Rusland en Syrië hadden het bestand maandag eenzijdig afgekondigd.

jdb

Volgens Moskou moet het bestand de rebellen en burgers de mogelijkheid geven om het door het regime gecontroleerde oostelijke deel van de stad te verlaten. Het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat het regeringsleger zich uit de corridors heeft teruggetrokken.

Maar de rebellen wijzen een aftocht af. Zij zeggen dat het aanbod neerkomt op een overgave. Voor burgers eisen zij corridors onder toezicht van de Verenigde Naties.

De Russische president ziet een verlenging van het bestand zitten, onder voorwaarde dat gewapende groepen in Aleppo eveneens bereid zijn tot een bestand. Voor het Syrische regeringsleger mag het bestand dan weer drie dagen duren.

Koerden

Voorts heeft de Turkse luchtmacht woensdag volgens het Turkse staatspersbureau Anadolu een gebied in het noorden van Syrië gebombardeerd dat onder controle van de Koerdische YPG staat. De YPG is in Syrië de nauwste bondgenoot van het Westen in de strijd tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (ISIS) en controleert grote gebieden aan de Turkse grens.

© REUTERS

Waar Anadolu van 160 tot 220 gedode “terrroristen” gewaagt, zegt het doorgaans goed geïnformeerde Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten dat er geen slachtoffers zijn.

Ankara wil vermijden dat de Koerden in Syrië hun controle uitbreiden. De YPG heeft nauwe contacten met de in Turkije verboden Koerdische Arbeidspartij (PKK).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer