Direct naar artikelinhoud
Vluchtelingen

Frankrijk en VK breiden patrouilles uit tegen illegale immigratie via Kanaal

De haven van Dover.Beeld EPA

De Britse en Franse autoriteiten gaan vaker patrouilleren om het groeiende aantal migranten dat met bootjes het Kanaal naar Engeland oversteekt tegen te gaan. Op een strand in het zuiden van Engeland heeft de Britse overheid afgelopen weekend weer zes migranten aangetroffen die met een bootje het Kanaal waren overgestoken. Volgens Britse media gaat het om zes mannen uit Iran.

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Sajid Javid is met zijn Franse collega akkoord over een gezamenlijk actieplan. De twee spraken elkaar telefonisch, meldt de BBC. Het plan moet de komende week van kracht gaan. Het omvat onder meer het tegengaan van georganiseerde smokkelbendes en het onder de aandacht brengen van de gevaren van de oversteek. 

De Britse grenswacht heeft vijf patrouilleschepen, waarvan vier momenteel dienst doen in de Middellandse Zee. Of die worden teruggeroepen is niet bekend.

In totaal hebben sinds november bijna 300 mensen de overtocht gemaakt en de route wordt steeds populairder. Het terugnemen van de controle over de grenzen, een kernbelofte van brexit, is voor de Britten moeilijker dan gedacht. Meer dan 80 migranten zijn sinds de Kerstmis met kleine bootjes vanuit Frankrijk het Kanaal overgestoken.

Na het sluiten van de Jungle in Calais en de extra veiligheidsmaatregelen bij de Kanaaltunnel is de tocht over zee de beste mogelijkheid. Het gaat om Afghanen, Iraniërs, Irakezen, Pakistanen en Syriërs. Smokkelaars regelen een dure overtocht in bootjes. De onderbezette Britse kustwacht weet zich nauwelijks raad met deze nieuwe smokkelroute. Eenmaal aan land gaan ze een lange asielprocedure in, die voor mensen zonder papieren meestal eindigt met deportatie.

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Sajid Javid.Beeld EPA