Direct naar artikelinhoud
Nieuwjaar

Nieuwjaarswensen massaal verstuurd via sociale media

Nieuwjaarswensen massaal verstuurd via sociale media
Beeld iStock

De nieuwjaarswensen voor een gelukkig 2019 zijn opnieuw massaal via sociale media verstuurd. Daarmee lijkt een einde te komen aan het tijdperk van vertragingen op het telefoonnetwerk door de vele sms’jes en telefoontjes. Dat blijkt uit de gegevens die de telecomoperatoren tijdens de nieuwjaarsnacht verzamelden.

Het mobieledataverbruik steeg het sterkst bij Orange. Van oudejaarsavond om 20.00 uur tot nieuwjaarsochtend om 8.00 uur werd bij de telecomoperator 130.000 gigabyte aan mobiele data verbruikt, 80 procent meer dan een jaar geleden.

“Nieuwjaarsboodschappen werden vooral doorgestuurd in de vorm van foto’s en video’s via sociale media. Facebook, Instagram, Snapchat en WhatsApp spannen de kroon”, luidt het bij Orange.

Bij Proximus lag het dataverbruik tijdens nieuwjaarsnacht op 120.000 gigabyte, de helft meer dan vorig jaar. En Telenet (dat ook Base omvat) rapporteert dinsdagochtend een dataverbruik van ruim 87.000 gigabyte, 22 procent meer dan vorig jaar).

De traditionele sms boet intussen verder aan belang in. Bij de drie telecomoperatoren daalde het aantal verstuurde sms’jes met 10 procent of meer tegenover een jaar geleden. Samengeteld melden ze 33,7 miljoen verstuurde sms-berichten, de helft minder dan vijf jaar geleden.

Dezelfde trends waren ook al met Kerstmis vastgesteld.