Direct naar artikelinhoud
Biologie

Mangroves planten zich voort op het ritme van de oceaan

Een olielek in december beschadigde een groot mangrovebos nabij Rio de Janeiro.Beeld AP

Onderzoekers van de VUB hebben ontdekt hoe mangroves, de bomen en struiken die in (sub)tropische kustgebieden en rivierdelta’s opduiken, oceaanstromingen gebruiken om hun zaden, vruchten en kiemplantjes verplaatsen.

Daar waren al genetische bewijzen voor, maar de VUB-onderzoekers konden via een computersimulatie gedetailleerd in kaart brengen hoe die verplaatsingen verlopen. Zo wordt duidelijk dat de zaadjes soms dagen tot maanden ronddobberen voor ze een geschikte plaats vinden om wortel te schieten. Ze verspreiden zich vooral via kustgebieden, maar ook oceanen worden overwonnen. De oversteek van bijvoorbeeld de Grote Oceaan wordt wel niet in één keer gemaakt, maar via ‘tussenstops’ op eilandengroepen zoals de Galapagos, Polynesië of Micronesië. De Atlantische Oceaan blijkt dan weer een onoverkomelijke barrière.

De afgelopen vijftig jaar is 30 tot 50 procent van de mangrovebossen verdwenen

De inzichten werden gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift PNAS en kunnen van belang zijn met het oog op het voortbestaan van mangroves. De afgelopen vijftig jaar is 30 tot 50 procent van de mangrovebossen verdwenen, omdat ze gekapt worden of dreigen te verdrinken door een hogere zeespiegel. Maar de mangrove heeft een belangrijke biodiversiteitsfunctie – zowel vissen als vogels gebruiken de wortels als kraamkamers – en vormt ook een natuurlijke bescherming tegen erosie.