Direct naar artikelinhoud
Verenigd Koninkrijk

Tot -15 graden en opnieuw sneeuw: Verenigd Koninkrijk vreest voor tweede ‘Beast from the East’

De gevolgen van de Beast from the East in het Schotse Alexandria vorig jaar.Beeld Getty Images

Sneeuw en temperaturen tot -15 graden: het Verenigd Koninkrijk maakt zich op voor een nieuwe ‘Beast from the East’, zoals de plotselinge stratosferische opwarming in combinatie met winterstorm Emma van eind februari vorig jaar genoemd werd.

Wie deze vakantie ging kerstshoppen in Londen kon zelf voelen hoe zacht de temperaturen voor de tijd van het jaar er waren. Net zoals bij ons. Maar weerkundigen voorspellen nu het einde van dat relatief mooie weer, met deze week nog sneeuw op de heuvels en mogelijk ook op de begane grond. Volgens bookmaker Coral is er een kans van 1 op 2 dat de grote steden zullen ondersneeuwen. Op sommige wegen in Engeland, Schotland en Wales werden al strooiwagens ingezet. Vanaf vandaag wordt het ook kouder.

Volgende week volgen er regenbuien en mogelijk zware stormen. En in de derde week van januari verhoogt de kans op nog kouder weer, vorst, mist en sneeuw, met weliswaar mildere, natte, winderige periodes tussendoor. Minimumtemperaturen kunnen deze maand tot -15 gaan.

Glasgow begin maart 2018.Beeld Getty Images

Begin 2018 beleefde het Verenigd Koninkrijk al de zwaarste weersomstandigheden sinds jaren, met sneeuwstormen, scherpe wind, tot een halve meter sneeuw en bittere koude. Het winterse koudefront in combinatie met de storm Emma eind februari leidde tot de angstaanjagende bijnaam ‘Beast from the East’ en tot het hoogste waarschuwingsalarm: code rood. Er vielen zestien doden.

De voorbije dagen zat het Verenigd Koninkrijk opnieuw midden in zo’n plotselinge stratosferische opwarming (PSO) van hetzelfde type als die van vorig jaar. De term PSO duidt op een plotse temperatuursverandering op 50 kilometer hoogte in de stratosfeer, met daarna vaak - maar niet altijd - extreem koud weer en hevige sneeuwval als gevolg.

Een Schot ploegt zich een weg door de sneeuw in Alexandria tijdens de storm van vorig jaar.Beeld Getty Images