Philippe Muyters.
Volledig scherm
Philippe Muyters. © BELGA

Vier miljoen euro Vlaamse steun voor bio-ethanolproject ArcelorMittal Gent

De Vlaamse regering kent een premie van vier miljoen euro toe aan C-SHIFT, een dochteronderneming van ArcelorMittal. C-SHIFT gaat in Gent afvalgassen van ArcelorMittal omzetten in bio-ethanol. Dat heeft Vlaams minister van Economie Philippe Muyters (N-VA) bekendgemaakt.

7 reacties

  • Hans Schoen

    5 jaar geleden
    Kleine zelfstandigen die proberen er iets van te maken krijgen geen bal steun integendeel, door die bergen regeltjes moeten ze soms noodgedwongen verdwijnen.
  • Geert Tamsyn

    5 jaar geleden
    Ferdinand Engelbeen, de CO2-uitstoot van AM daalt met 150.000 ton per jaar, duidelijk toch? In Canada draait een elektriciteitscentrale (Mountain Dam) op steenkool zonder CO2 uitstoot. En er moet daar niets in aardlagen geperst worden, de waaier aan gebruiksmogelijkheden van CO2 is eindeloos. Maar zolang kernenergie andere initiatieven blijft blokkeren, kunnen we niet vooruitgaan.
  • Ferdinand Engelbeen

    5 jaar geleden
    Geert Tamsyn, een hoogoven stoot CO uit, geen CO2. Dat kan men verbranden in een turbine om elektriciteit te maken, met CO2 uitstoot, of men kan het omzetten in nuttige producten zoals ethanol. CO2 uit een gasturbine of ander proces omzetten in nuttige producten vergt zoveel energie dat het totaal proces nog nauwelijks energie opbrengt. Het enige wat men kan doen is uit de afgassen halen en in diepe aardlagen persen, maar zelfs dat is niet zo simpel...
  • Filip Catz

    5 jaar geleden
    Altijd mooi als er cijfers vermeld worden. AM kan natuurlijk nooit alle CO2 wegwerken, maar kom we geven hen 4 miljoen steun, om het equivalent van 1 miljoen auto's die gemiddeld 15.000km/jaar afleggen, niet uit te stoten. Dat is gigantisch veel CO2, en dit gaat nog maar over 1 bedrijf.. Wat zijn de voordelen en de nadelen eigenlijk dat AM onze lucht blijft vervuilen ?
  • Geert Tamsyn

    5 jaar geleden
    Goed zo, en nu ook installeren op gascentrales, zo kunnen we in 2025 in alle gemoedsrust de laatste kernreactor stilleggen (als die dan nog draait tenminste). Of hoe je van de CO2-nood een deugd kunt maken ...
  1. ▶ Mogelijk eerste sterfgevallen door eten van vlees van ‘zombieherten’: om welke ziekte gaat het en wat is het risico voor ons?
    PREMIUM
    HLN legt uit

    ▶ Mogelijk eerste sterfgeval­len door eten van vlees van ‘zombieher­ten’: om welke ziekte gaat het en wat is het risico voor ons?

    In de Verenigde Staten zijn twee jagers gestorven nadat ze vlees hadden gegeten dat vermoedelijk afkomstig was van zogenaamde ‘zombieherten’. Het zou dus mogelijk om de eerste overdracht ooit kunnen gaan van de dodelijke ziekte naar mensen. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Texas via een nieuwe publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology. Maar wat staat er precies in hun wetenschappelijke publicatie? Waaraan lijden die ‘zombieherten’? En wat is het gevaar voor ons? HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters beantwoordt vijf vragen in deze HLN legt uit podcast.
  2. Schade klimaatverandering loopt volgens onderzoek in de biljoenen (en dat bedrag dreigt nog verder explosief te stijgen)
    11

    Schade klimaatver­an­de­ring loopt volgens onderzoek in de biljoenen (en dat bedrag dreigt nog verder explosief te stijgen)

    De gevolgen van klimaatverandering gaan de wereldeconomie biljoenen dollars per jaar kosten, becijferen onderzoekers van het Potsdam-Instituut voor Klimaateffectenonderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Nature’. Een deel van de hogere kosten door extreem weer, gezondheidsschade, lagere landbouwopbrengsten en verminderde productiviteit is nu al onvermijdelijk. Als de wereld de opwarming verder laat oplopen, kan de schadepost volgens de wetenschappers nog explosief stijgen.