© Bert Foubert

40 ton kleren en schoenen gedumpt in woondreef naast E17

Onbekenden hebben een gigantisch stort achtergelaten in de Hooierzelestraat, een doodlopend straatje vlak naast de E17 in Waasmunster. De bewoners troffen donderdagochtend bijna 40 ton afgedankte kledij en schoenen aan in de berm.

Bert Foubert, Jan Van de Velde

De Hooierzelestraat is een dreef die uitmondt in een zandweg, en waar maar een viertal huizen staan. De ideale plaats voor sluikstorters om een indrukwekkende hoeveelheid vuilnis achter te ­laten, zo bleek.

“De hele berm was gevuld met grote pakken lompen”, vertelt Renaat Decorte, die honderd meter verder in de straat woont. “Ook de gracht lag vol met afgedankt textiel. Toen ik het vuilnis van dichterbij ging bekijken, bleek er meer dan alleen kledij bij te zitten. Ik vond ook schoolmappen met ingevulde ­oefenbladen van kinderen, allerhande filmcassettes, rugzakken en schoenen. Aan heel wat kledij hing ook nog de originele etiketten.”

Weg ’s nachts onverlicht

De puinhoop die de sluikstorters hadden achtergelaten was bijna vijftig meter lang en zo’n vijf meter breed. Volgens Decorte duwden de daders de troep gewoon uit de laadruimte van een vrachtwagen de berm in. “Deze baan is ’s nachts niet verlicht”, legt hij uit. “Daardoor is een vrachtwagen hier moeilijk te zien. Bovendien hoor je constant het geraas van de E17. Dat geeft sluikstorters de kans om ongestoord van hun vuilnis af te geraken.”

Het is niet de eerste keer dat de Hooierzelestraat wordt gebruikt als stortplaats. Dat was ook vorig jaar al het geval. Toen lieten onbekenden er een vijftal ton oude schoenen achter.

13.000 euro

Schepen Jurgen Bauwens (CD&V) belooft om de zaak tot op de bodem uit te spitten. “De ­daders reden wellicht aan via de Boudelodreef”, zegt hij. “Om deze lading te lossen moeten ze drie tot vier keer gepasseerd zijn. Het gaat wellicht allemaal om afgekeurd materiaal dat anders naar de verbrandingsoven moest.”

“In het afval vonden we ondertussen al enkele namen terug van gemeenten waar het textiel werd opgehaald. We hopen op deze manier de ­daders te vinden. De kosten voor het opruimen van het afval kunnen voor ons oplopen tot 13.000 euro.”

Wie een tip heeft, kan contact opnemen met de gemeente op 052-46.00.11 of de politie op 052-25.71.01.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER