Direct naar artikelinhoud
Onderwijs

Leerkrachtentekort dubbel zo groot als vorig jaar in Vlaams onderwijs

Foto ter illustratie.Beeld Hollandse Hoogte

Er is een groot tekort aan leerkrachten in Vlaanderen. Momenteel zijn er maar liefst 1.500 openstaande vacatures: 453 in het basisonderwijs en 971 in het secundair onderwijs. Dat zijn er dubbel zoveel als tijdens dezelfde periode vorig jaar, berekende VTM Nieuws.

"De instroom daalt", zegt Koen Van Kerkhoven, secretaris-generaal van de Christelijke Onderwijscentrale (COC), de grootste onderwijsvakbond van het land. En nieuwe leerkrachten verlaten soms heel snel opnieuw het onderwijs. De kern van het probleem is de aantrekkelijkheid van het lerarenberoep."

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) hoopt daar dit jaar iets aan te doen met een campagne om de positieve kanten van het onderwijs in de kijker te zetten. Van Kerkhoven denkt dat een campagne alleen niet zal volstaan. "We staan voor 100 procent achter de doelstelling om gepassioneerde, bekwame leraren aan te trekken. Maar dat lukt niet door enkel een campagne aan te kondigen."

Minister van Onderwijs Hilde Crevits.Beeld Photo News

Volgens de COC moet de autonomie van de leraar groter. “Die is in het gedrang gekomen door zinloze regels, strikte didactische methodes, overdreven verantwoordingsplicht en toenemende juridisering.”