© Pexels

Gadget inspector test Devolo Magic 2 wifi: “Een huis vol internet”

Als het hele gezin tegelijk het internet op wil om diensten te gebruiken die steeds meer data verslinden, dreigt het thuisnetwerk zich te verslikken. Met zijn nieuwe Magiclijn belooft Devolo een ongeëvenaarde multimediaervaring en grenzeloos internet. Voldoende reden om onszelf in de hoogste streamingmodus te zetten.

Eric De Keyzer

Concept

Overal in huis een snelle en stabiele internetverbinding met adapters die de nieuwste powerlinetechnologie, internet via het elektriciteitscircuit, combineren met mesh wifi (zie kader onderaan), een technologie die een sterk draadloos signaal levert met een ruime dekking.

Design

Er moeten heel wat componenten een plaatsje vinden in de witte kunststof behuizing en zo komt het dat de adapters het formaat van een kleine baksteen hebben. Onderaan zitten de LAN-poorten, om een toestel met een ethernetkabel aan te sluiten, en vooraan een doorvoerstopcontact, om geen wandstopcontact te verliezen.

Techniek

De belangrijkste vernieuwing is dat de powerline gebaseerd is op de nieuwe G.hn-standaard, met een theoretische doorvoersnelheid van 2.400 Mbps. De tot nu gebruikelijke HomePlug AV2-technologie bleef steken op 2.000 mbps. G.hn is niet enkel sneller, maar ook stabieler en reikt verder. Niet onbelangrijk voor wie al met powerline werkt: de twee technologieën zijn niet door elkaar te gebruiken.

Daarnaast ondersteunen de adapters mesh wifi, een vermaasd netwerk van knooppunten die een even sterk signaal uitstralen. Door roaming blijven gebruikers steeds verbonden met de sterkste hotspot. Een andere functie is airtime fairness die snelle wifitoestellen voorrang geeft zodat oudere, tragere apparaten het netwerk niet vertragen. Het systeem waakt er tevens over dat elk verbonden toestel de beste frequentieband (2,4 of 5 GHz) gebruikt.

Installatie

Een multiroomkit – voldoende voor een gemiddelde woning – omvat een adapter met een LAN-poort, die als basisstation dienstdoet, en twee adapters met twee LAN-poorten die tevens als wifihotspot fungeren. De beknopte handleiding, met duidelijke instructies in woord en beeld, verdient een pluim. Eigenlijk hoeven we niet meer te doen dan de adapters in de juiste volgorde in een vrij stopcontact te steken – geen stekkerblok! – en het basisstation met de meegeleverde netwerkkabel met de router van onze internetprovider te verbinden. Op dat moment start automatisch het coderingsproces en als enkele minuten later alle ledlichtjes continu wit branden hebben we een beveiligd netwerk. Zij het dat de wifitoegangspunten nog elk hun eigen wachtwoord hebben. Maar ook dat is snel geregeld. We pluggen de adapters binnen een straal van 10 m van de router in, drukken achtereenvolgens een knopje op de adapter en de WPS (wifi protected setup)-knop op de router in en het hele gecombineerde netwerk luistert naar het wachtwoord van de router.

Een alternatieve, zo mogelijk nog simpelere manier, om het systeem te installeren biedt de Devolo Home Network app. Die app is ook het instrument waarmee we een overzicht krijgen van ons netwerk, alle details – zoals zend- en ontvangstsnelheden – van elk apparaat kunnen nagaan en – voor gevorderden – handmatig instellingen kunnen wijzigen.

Werking

Als bewoner van een oud huis met twee verdiepingen en een ingerichte zolder, waar een bedraad netwerk niet haalbaar was, zijn we al jaren overtuigde gebruiker van powerline met wifi. De powerline gebruiken we om vaste toestellen (tv, digicorder, gameconsole, desktop … ) met een kabel van internet te voorzien, de wifi voor mobiele apparatuur (smartphone, tablet en laptop).

We vervingen onze vijf bestaande adapters – met de HomePlug AV-specificatie – door vijf Magic-exemplaren en noteerden op alle fronten snelheidswinsten, gaande van een verdubbeling tot een verviervoudiging. Om u een idee te geven: tussen het basisstation op het gelijkvloers en de adapter op zolder ging de powerline van 167 naar 370 Mbps. Zegt dat cijfer u niet veel, weet dan dat je om Netflix in 4K te kijken een stroom van 25 Mbps nodig hebt.

Ja maar, was er geen sprake van 2.400 mbps? Dat is theorie, in labo-omstandigheden. In de praktijk vertoont een elektriciteitsnetwerk in een woning altijd een aantal flessenhalzen waardoor je slechts een fractie van die theoretische snelheid behaalt. Hoe sterk de powerline presteert zal dus voor elk huis verschillen.

Ook over de wifiverbinding hoor je ons niet klagen. Bij onze verplaatsingen binnenshuis schakelde het systeem telkens naadloos over op het krachtigste station in de buurt zodat wij overal over een sterk signaal konden beschikken.

Conclusie: 9/10

Een eenvoudig te plaatsen en gebruiksvriendelijk systeem om tot in elke uithoek van een woning een snelle internettoegang te realiseren voor vaste en mobiele toepassingen.

De Devolo Magic 2 WiFi multiroom kit (1 LAN-adapter, 2 wifi-adapters) kost 299,90 euro. Een extra adapter kost 129,90 euro.

De goedkopere Magic 1-serie, met een maximale powerlinesnelheid van 1.200 Mbps kost 239,90 euro, een extra adapter 99,90 euro.