© RR

Broer van Sharia4Belgium-kopstuk blijft in cel op verdenking van terreur

De twee verdachten die door de onderzoeksrechter aangehouden werden na de 15 huiszoekingen dinsdagmorgen in Oost-Vlaanderen en Antwerpen in een onderzoek naar terrorisme, blijven in de cel. Dat heeft de raadkamer in Dendermonde vrijdag beslist. Eén van de aangehouden verdachten is de broer van Hicham Chaib.

De huiszoekingen vonden plaats in Gent en Deinze in Oost-Vlaanderen en in Antwerpen. Er werden geen wapens of explosieven aangetroffen, maar er werden 15 personen meegenomen voor verhoor. Vier personen werden voorgeleid voor de onderzoeksrechter. Ze worden verdacht van onder meer financiering van een terroristische groep of het rekruteren van Syriëstrijders voor IS.

Twee verdachten werden aangehouden, onder wie de broer van Hicham Chaib, de voormalige rechterhand van Sharia4Belgium-leider Fouad Belkacem. Het gaat om de 37-jarige Zouhair Chaib uit Gent. Hij zou onder meer via sociale media geprobeerd hebben mensen te ronselen om naar Syrië te gaan en zich aan te sluiten bij IS. Zijn broer Hicham Chaib zou in Syrië aan het hoofd staan van de religieuze politie, die controleert of de sharia wordt nageleefd. Hicham Chaib nam na de arrestatie van Belkacem leidinggevende taken op bij Sharia4Belgium en werd bij verstek veroordeeld tot 15 jaar wegens het aanzetten tot terreuraanslagen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER