Xtc-pillen met Superman-logo kunnen dodelijk zijn

© NFI

Het Nederlandse Trimbos-instituut heeft gisteren een ‘red alert’ verstuurd over een nieuw soort xtc-pil die is opgedoken. Het gaat om pillen met een zeer hoog gehalte aan PMMA. Bij ons is vorig jaar al gewaarschuwd voor de gevaren van pilletjes met Superman-logo.

tg

“Deze roze schildvormige pil, met het logo van Superman erop, bevat een ongewoon hoge dosis van het dodelijke PMMA (para-methoxymethamfetamine). Daarnaast zijn er vrijwel identiek uitziende tabletten op de markt, die een hoge dosis van de minder toxische, werkzame stof MDMA (methyleendioxymethamfetamine) bevatten, het actieve bestanddeel van xtc-pillen. Op het zicht kunnen de PMMA en MDMA tabletten dus niet van elkaar onderscheiden worden. Het gevaar met pillen waar PMMA in zit, is dat het effect van deze stof veel later optreedt, waardoor gebruikers vaak denken dat ze een lage dosis MDMA binnen te hebben gekregen en dus meerdere tabletten kunnen innemen op een avond. Uren na het innemen van deze tabletten kunnen echter ernstige lichamelijke klachten optreden”, klinkt het bij het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid.

“Als een gemiddeld meisje van veertien nog maar een van deze tabletten slikt, kan dat al fatale gevolgen hebben”, waarschuwt het Belgian Early Warning System on Drugs. In Groot-Brittannië stierven al minstens vier jongeren na het innemen van de levensgevaarlijke xtc-pillen.

“Uren nadat een dosis PMMA is ingenomen, kunnen ineens ernstige fysieke effecten optreden, zoals verhoogde hartslag en extreem verhoogde lichaamstemperatuur. Ook kunnen vitale organen, zoals lever, hart en nieren plots uitvallen, met fatale gevolgen”, zegt de woordvoerder van het Trimbos-instituut.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen