Kris Peeters: ‘Mogelijk 1.900 ontslagen bij Proximus en 1.250 aanwervingen’

In het transformatieplan bij Proximus zou sprake zijn van mogelijk 1.900 ontslagen en 1.250 aanwervingen. Dat zegt minister van Werk Kris Peeters.

evg, pdd

Volgens Peeters zijn de cijfers ‘niet definitief’. De regering verwacht in de komende uren nog verdere verduidelijking over het plan. Pas morgenochtend worden de vakbonden ingelicht door het bedrijf.Dat de cijfers nog niet definitief zijn, heeft volgens specialisten ook te maken met het feit dat de procedure Renault moet gevolgd worden. In het plan wordt volgens onze informatie ingezet op het vermijden van gedwongen ontslagen.

'We zullen blijven strijden tegen elke vorm van gedwongen ontslag', waarschuwt ACV-vakbondsman Ben Coremans alvast. Er is volgens hem geen enkele reden dat er collectief ontslag zou worden aangekondigd: 'Proximus is geen bedrijf in moeilijkheden.'

Bij het telecombedrijf verdwenen de voorbije jaren al duizenden banen, maar dat gebeurde via natuurlijke afvloeiingen en vervroegd pensioen. Bij Proximus in België werkten eind september vorig jaar 12.562 voltijdsen.Dat belet niet dat het bedrijf nog altijd met een belangrijk overtal kampt.

Analisten noemen het herstructureringsnieuws weinig verrassend. 'Ceo Dominique Leroy heeft al verscheidene keren in toelichtingen aan analisten gezegd dat er ingegrepen zou worden', schrijft ING bijvoorbeeld. De komst van een vierde operator en het openstellen van het glasvezelnetwerk zijn punten van zorg. Bij Proximus werken verhoudingsgewijs ook beduidend meer mensen dan bij andere telecomspelers zoals Telenet of Voo.

Aandeel geschorst

Vanmorgen werd het aandeel Proximus op vraag van het bedrijf tot nader order geschorst. Tot morgen, wanneer Proximus officieel wil communiceren.

Opmerkelijk. De schorsing van het aandeel leek erop te wijzen dat de informatie van gisteren (over enkel tweeduizend ontslagen) wezenlijk in strijd was met wat het bedrijf aan te kondigen heeft. Anders had het geen zin om op deze manier in te grijpen.

Minstens even opmerkelijk is dat de besparingsplannen gisteren al in de raad van bestuur zouden vastgelegd zijn. Als het plan dan toch al vaststaat, kan het niet zo moeilijk zijn om het te communiceren. Het volstond vanochtend de vakbonden bij zich te roepen.

Het geval Proximus toont een andere realiteit. Op de Brusselse beurs bestaat de gewoonte om geregeld aandelen te schorsen. Dat druist in tegen wat (institutionele) beleggers willen: een liquide markt waarin altijd handel mogelijk is. ‘Brussel heeft toch wat van een mickey mouse-beurs’, reageert een financieel specialist.

Politiek

Proximus-ceo Dominique Leroy wordt vandaag voor uitleg verwacht bij premier Charles Michel (MR) en minister van Telecom Philippe De Backer (Open VLD). Michel wil naar verluidt ‘niet voor voldongen feiten geplaatst worden, qua vorm noch qua inhoud’. Ook dat is eigenaardig. De aandeelhouders moeten de governance van het bedrijf respecteren. Een raad van bestuur moet de belangen van alle stakeholders behartigen. Als aandeelhouders het niet eens zijn met het bestuur, kunnen ze via de aandeelhoudersvergadering ingrijpen.

De voorzitster van de Kamercommissie Infrastructuur, Karine Lalieux (PS), wil Proximus-topvrouw Dominique Leroy en de vakbonden dan weer zo snel mogelijk uitnodigen voor een debat over de toestand binnen het bedrijf. 'Alle vragen moeten worden aangesneden', meldt Lalieux woensdag op twitter.