Advocaat arbeidsrecht over transformatieplan Proximus: “Juridisch kan dit gewoon niet. Het is Guust Flater”

© REUTERS

In het transformatieplan van Proximus zou sprake zijn van 1.900 afvloeiingen, maar ook van 1.250 aanwervingen. Dat zei minister van Werk Kris Peeters (CD&V) woensdag na overleg tussen premier Charles Michel, de ministers van Werk en Telecom en de top van het telecombedrijf. De vakbonden reageren vol verbazing op het nieuws. Advocaat arbeidsrecht Filip Tilleman zegt dat de manier van handelen mogelijk de wet schendt. “Dat is gewoon Guust Flater.”

evdg, rrln

Volgens minister Peeters zijn het cijfers die nog “niet vaststaan”. De regering verwacht in de komende uren nog verdere verduidelijking over het plan.

Na mediaberichten over mogelijk banenverlies bij Proximus had de eerste minister CEO Dominique Leroy en voorzitter Stefaan De Clerck uitgenodigd om tekst en uitleg te komen geven.

“Zeer bezorgd”

© BELGA

“Men heeft gezegd: we gaan langs de ene kant mensen aanwerven, men spreekt in die filialen van meer dan 1.250, en langs de andere kant kijken we hoe we mogelijks 1.900 mensen moeten of kunnen laten afvloeien”, zei Peeters. “Men heeft ook gezegd dat die 1.900 nog niet vaststaan. Het is een delicate situatie”.

“Het is belangrijk om te zeggen dat iedereen zijn verantwoordelijkheid moet nemen en dat we zeer bezorgd zijn over het mogelijk banenverlies”, zei Peeters.

“Nieuwe profielen nodig”

Minister van Telecom Philippe De Backer (Open Vld) zegt dat het nog niet duidelijk is hoeveel banen op het spel staan. Volgens de minister moet het transformatieplan toelaten dat Proximus competitief blijft in de snel veranderende digitale markt. “We hebben meer informatie gevraagd over wat de impact daarvan is en op welke manier dat dit over de komende jaren zal worden uitgevoerd”.

“Er zullen nieuwe profielen nodig zijn bij Proximus om zich voor te bereiden op die veranderende markt. Men zal in elk geval moeten aanwerven om nieuwe profielen te hebben. Aan de andere kant zal ook sociaal overleg nodig zijn”, zei De Backer.

“Er zijn een aantal cijfers besproken geweest. We hebben daar nu verduidelijking over gevraagd. Het is een beursgenoteerd bedrijf, dus ik hou de gesprekken daarover confidentieel. Maar we zijn aan het kijken hoe we Proximus competitief kunnen houden en kunnen laten groeien en dat we sociaal overleg verwachten om te kijken hoe dat kan gebeuren”, aldus De Backer. Volgens hem is het belangrijk dat “men kijkt naar het personeel en sociaal overleg opstart om de harde ontslagen tot een minimum te beperken of af te wenden”.

© BELGA

Vakbonden verbijsterd

De vakbonden reageren vol ongeloof op de communicatie over het transformatieplan bij Proximus. Vakbondsman Ben Coremans (ACV-Transcom) vernam het nieuws via de pers, zelf was hij niet op de hoogte. “Dit zijn we niet gewend en het is weinig respectvol. We hadden verwacht dat eerst de werknemers worden geïnformeerd, dan pas de politiek. Overleg moet gebeuren waar het moet gebeuren.”

Coremans heeft ook vragen bij het cijfer. “Wat is dat, 1.900 afvloeiingen? Gaat het om naakte ontslagen, brugpensioen, natuurlijke afvloeiingen? Eén ding is zeker. Ze gaan ons tegenkomen.”

De liberale overheidsvakbond VSOA betreurt de periode van onzekerheid voor de werknemers in afwachting van het buitengewoon paritair comité dat donderdagochtend plaatsvindt.

“Inbreuk op de wet dreigt”

© put

Indien Proximus donderdag een intentie tot herstructurering bekendmaakt waarbij meer dan dertig ontslagen worden aangekondigd, dan vormt de communicatie van Proximus aan de regeringstop én de communicatie achteraf door minister Peeters een inbreuk op de wet Renault, zegt advocaat arbeidsrecht Filip Tilleman.

“Als de wet Renault iets heeft bereikt, dan is het dat eerst de ondernemingsraad wordt ingelicht over intenties tot herstructurering”, legt de specialist arbeidsrecht uit. “Het bedrijf mag dat aan niemand anders communiceren, ook niet aan ministers. Het feit dat de overheid een aandeelhouder is, maakt geen verschil. Emotioneel, sociaal en juridisch kan dit gewoon niet.”

Bedrijven zijn met de communicatie over herstructureringsplannen normaal extreem voorzichtig, zegt Tilleman. “Wat hier is gebeurd door Proximus en minister Peeters. Dat is gewoon Guust Flater.”

“Gerechtelijke vervolging”

Meer zelfs: indien donderdag blijkt dat er wel degelijk een intentie tot herstructurering wordt aangekondigd en waarbij meer dan dertig ontslagen worden aangekondigd (inclusief brugpensioen), dan is er een “zware inbreuk op het sociaal recht gebeurd” en dreigen zelfs strafsancties. “In eerste instantie riskeert vooral de top van Proximus gerechtelijke vervolging.” Ook kan de inbreuk ertoe leiden dat de hele ontslagprocedure nietig wordt verklaard door de rechter.

Huiswerk opnieuw doen

Premier Charles Michel heeft de top van Proximus gevraagd om zijn huiswerk opnieuw te doen. Dat zegt La Libre Belgique en is uit goede bron bevestigd. Proximus werkt aan een tranformatieplan waarbij tot 1.900 banen zouden kunnen verdwijnen. De regering wil naakte ontslagen vermijden.

De eerste minister heeft Leroy en voorzitter Stefaan De Clerck laten weten dat hij het niet fijn vond om voor een voldongen feit geplaatst te worden. De ontslagnemende regering dringt aan op een “kwaliteitsvolle sociale dialoog” en wil naakte ontslagen voorkomen.

“Vier jaar lang al vecht ik voor werk en investeringen, ik ga daar absoluut mee verder”, zei hij aan de media bij de uitreiking van de Manager van het Jaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen